Hur du sänder LIVE i en Facebookgrupp även efter Metas förändringar

LIve i FB-grupp

LÄNKAR SOM NÄMNS I AVSNITTET

Lista över utrustning för Live & Webinar

Ecamm

StreamYard 
Simplero 

Webbkursen: Bli Bekväm Framför Kameran
Webbutbildningen: Lyckas med Live & Webinar
Webbutbildningen: Kommunicera med video i sociala medier

APPLE PODCAST  •  SPOTIFY


Meta har stängt ut externa program från Facebookgrupper.

I alla fall till viss del.

Genom att ta bort sitt API - protokollet som gör att olika program kan prata med varandra -
har de också gjort så att det inte längre går att schemalägga inlägg i Facebookgruppen
med hjälp av tredjepartsprogram eller sända live med hjälp av tex
Ecamm eller StreamYard på samma sätt som tidigare. 

Men det går fortfarande att göra snygga och effektiva livesändningar med hjälp av just StreamYard
och Ecamm i dina facebookgrupper. Och hur du gör - det handlar det om i det här avsnittet. 


#198 • Hur du sänder LIVE i en Facebookgrupp -
även efter Metas förändringar


Den 21 april tog Meta bort sitt API för Facebookgrupper

API är det som gör att olika programvaror kan kommunicera med varandra. Så när Meta nu tagit bort sitt API för Facebookgrupper så fungerar inte 3e parts appar längre. Alltså alla program som du kan använda för att sända live i Facebookgrupper eller programmera och schemalägga innehåll osv.


Någon riktig förklaring till varför Facebook har valt att göra så här har jag faktiskt inte sett.

Personligen känns jag att det är ett ganska dumt drag av Meta eftersom grupperna är den sån sak som håller många kvar på Facebook men jag tänker också att jag sitter med långt ifrån alla fakta på bordet. Så de vet förhoppningsvis vad de gör. Desssutom kommer inte det här som en blixt från klar himmel. Meta tillkännagav den här förändringen redan i januari i år. 

För mig personligen betyder det mest när det kommer till livesändningar i de facebookgrupper som jag har för mina webbutbildningar; Lyckas med Live & webinar och Kommiunicera med video i sociala medier. Och jag förstår - inte minst när jag läser mina mail och mina meddelanden - att det är fler än jag som påverkas just när det kommer till livesändningarna. 


Du kan fortfarande sända live i dina Facebookgrupper. Du behöver bara göra lite annorlunda.

Det är lite bökigare att sända live via ett streamingprogram nu. Men det är inte så farligt. 


Men det betyder till exempel att program som StreamYard och Ecamm till exempel inte kan schemalägga livesändningar eller sända live på samma sätt som förut. 

Nu mer så går det inte att välja en Facebookgrupp som destination när du ska sända live i tex Ecamm eller Streamyard osv. Du kan fortfarande sända live tlll Facebooksidor och facebookprofiler. Det här gäller bara grupper. 

Men du kan alltså fortfarande använda de här programmen.

 

Du kan däremot inte skapa en livesändning direkt i Ecamm eller StreamYard eller schemalägga den där. Du kan inte heller få livekommentarer från grupper i ditt streamingprogram.

Det är mer tillbaka till ruta 1. Mer som när jag började sända live på Facebook. Det känns lite som att resa tillbaka i tiden.  

 

Dags att lämna Facebookgrupperna? 

Jag ska erkänna att jag har tänkt tanken att plocka in mina grupper i min kursplattform Simplero. Att ha allt där och inte längre använda Facebook för att ha VIP-grupper. Men jag har inte gjort det. Det finns så många fördelar med att ha de här grupperna på Facebook ändå så än är jag kvar :-) 

Jag har också funderat på att inte sända live i Facebookrguppen utan göra på andra sätt istället men de här livesändningarna är ju bra. Det är många som ställer frågor, det är många som engagerar sig osv så jag vill fortsätta. I alla fall än så länge. 

Ok så när jag då har bestämt mig för att jag vill fortsätta sända live i mina VIP-grupper på Facebook. Vad har jag då för alternativ? Vad kan vi göra?

Facebook Live Producer

Vi kan sända live direkt via Facebook. Då behövs inget API. Facebook har en egen Facebook Live Producer. Den är ganska enkel att använda men det är ju också mycket mer begränsat i vad du kan göra än om du sänder live med tex StreamYard eller Ecamm.

Du kan dock fortfarande använda de här streaming programmen men då måste du först gå in i Facebook Live Producer och där välja att skapa en livevideo och sen välja att sända via streamingprogramvara i stället för att välja vilken webbkamera du vill använda.

Streamingnyckel

Sen måste du kopiera själva streamnyckeln och url-koden från Facebooks Live producer och lägga in det i RTMPn I Ecamm eller Streamyard. Det här låter faktiskt svårare än vad det är. Har du sänt med OBS så känner du igen dig i det här med att kopiera streamnycklar osv till exempel. 

Men det som är viktigt att komma ihåg här är att det här måste du göra VARJE gång du sänder lite i din facebookgrupp.

Men du kommer inte kunna få in några kommentarer från Facebook i Ecamm så du kan inte lägga upp dem in bild tex. vilket jag brukar gilla att göra. 

Har du StreamYard som ditt streamingprogram så kan du också använda dig av RTMP-lösningen och kopiera in streamingkoden och URLen. MEN det här fungerar inte på gratisversionen av Streamyard. Du måste ha en betalversion av programmet för att det ska fungera.

När jag sände lite i mina VIP-grupper på facebook för mina webbutbildningar Kommunicera med video i sociala medier och Lyckas med Live & webinar i torsdag och fredag förra veckan så använde jag mig av den virtuella mikrofonen och kameran i Ecamm. Men då har jag Mac. Ecamm fungerar bara för Mac-användare.

Virtuell kameran & Virtuell mikrofon

Och då är det ju enklare att använda den virtuella kameran och virtuella mikrofonen i Ecamm istället för att kopiera streamingnycklar osv. Tycker jag i alla fall. Om du nu har det tillvalet. Vilket du måste ha Ecamm pro för att kunna använda. 

Har du det så behöver du dock också gå till Facebook live producer och skapa en livesändning. Men sen väljer du Ecamms virtuella kamera som webbkamera Och då har du alla Ecamms funktioner och sömlösa hoppande mellan olika innehåll precis som vanligt. Och dessutom utan att kopiera streaming nycklar osv. Men du kan inte här heller få upp kommentarer på skärmen tyvärr.


Eftersom jag gillar att testa det här för mina elever och deltagare framförallt på webbutbildningen Lyckas med Live & webinar så kommer jag testa de kommande veckorna att sända både med Streamyard och OBS också i mina facebookgrupper.

Men jag tror och hoppas att det kommer någon nyhet här inom kort som gör att vi kan få kommentarer osv tillbaka i våra streaming program även i Facebookgrupper. Och jag vill också poängtera. Det här gäller ju BARA i grupper på facebook. Sidor och profiler på Facebook kan schemalägga och sända live precis som vanligt.

Mer tips för livesändningar

Vill du ha mer tekniktips inför dina livesändningar och webinar så ladda ner min guide över utrustning. Du hittar den på pixelhouse.se/live Den är helt gratis och du får hela listan över utrustning som jag använder och några förslag som jag också tycker är bra. pixelhouse.se/live alltså. 

 

Använda Zoom för både digitala möten & webinar
Orden du förlorar på att säga högt

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!