Orden du förlorar på att säga högt

199_utfyllandsord

LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET 

Bli Bekväm Framför Kameran 

 

APPLE PODCAST  •  SPOTIFY

 

 

#199 • Orden du förlorar på att säga högt - och hur du blir av med dem

I det här avsnittet tänkte jag att vi typ ska prata om de där orden vianvänder utan att vi ens tänker på dem. 

Live - i verkliga livet använder vi gärna utfyllandsord och ljud som ehhh, uuuuhm, åhhhh, ahhhh, typ, liksom när vi behöver tänka efter för att inte bli avbrutna och tappar vår plats i samtalet. Vi vill förhindra att någon annan tar över och börja prata om något annat medan vi tänker på nästa sak vi vill säga.

Och om vi inte gör så här för mycket så brukar det vara helt ok att använda de här utfyllnadsljuden eller orden. Eftersom de har ett syfte. 

Men, när vi håller ett tal eller en presentation då har vi ingen anledning att använda de här utfyllnadsljuden eller orden längre.

Då tar de snabbt ner din trovärdighet istället. 

 

Jobbigt att lyssna på

Det blir helt enkelt jobbigt att lyssna på dig om du har för mycket onödiga ljudeffekter när du pratar och framförallt så suddar ditt budskap. Din lyssnare blir distraherad och får svårare att ta till sig det du säger.   

De här ehhh ummm, typ, ahhhh risker att göra så att du upplevs som långsam och  långtråkig. 

De får dig att låta som att du inte vet vad du pratar om eller att du inte har förberett dig ordentligt. 

De här ljuden och extra orden kan också göra att du upplevs nervös och osäker.  Vilket riskerar att speglar av sig, eller smitta av sig på tittaren. 

Och eftersom ingen riskerar att ta din plats så har har de har ju heller inget värde. De har ingen mening eller kraft. De är bara onödiga och de tar bort din krispighet och tydlighet. 

För vi låter ju inte inte särskilt intelligenta när vi öhhh  ehhhh.  


Använd hela scenen istället 

Föreställ dig att du håller en presentation och  behöver några få sekunder. Du behöver ett kort ögonblick för att komma på nästa sak du ska säga. Då kan du tex ta några steg över golvet eller scenen. Du behöver inte prata hela tiden. En kort mikropaus kan dessutom bara vara bra för den som lyssnar. 

När du står på en scen eller håller ett tal så är ju risken att någon ska avbryta dig ganska liten. Och sänder du live på sociala medier eller håller ett webinar är risken ännu mindre.  Men när du sänder live har du inte möjligheten att ersätta de här ljuden med att gå över golvet när du behöver en mikropaus för dina tankar. 

 

Live & i Webinar

Så då behöver du använda andra tekniker för att upplevas krispig och förberedd. Kunnig och trovärdig.De här orden gör att tittaren snabbt tolkar det som att du är tveksam. Om du har lyssnat på Spanarna i P1 någongång så hade de i alla fall förut en tävling där deltagarna skulle prata på om ett ämne så länge som möjligt men utan att just tveka. Nu var det faktiskt länge sen jag lyssnade på Spanarna i P1 så jag vet inte om de har den här tävlingen längre. Den som kunde prata längst om ett ämne utan att bli osäker eller tveka vann. Och det var nästan alltid sådana här utfyllnadsord som fällde deltagarna. Och ibland utan att de ens var medvetna om att de använde dem. De la bara in ett sånt utfyllnadsord på utandningen. 

För att bli av med de här utfyllnadsorden så behöver du först och främst inse att du använder dem. Och vet du. De allra flesta av oss gör det. Så det är inget konstigt. 


Bli medveten

Jo vi tittar på oss själva på video.

Jag vet att det kan vara superjobbigt att titta på sig själv på video. Men tycker du att det är för jobbigt. Då får du blunda och bara lyssna. Och ja jag vet det kan vara jobbigt att höra sig själv också, Men ibland behöver vi göra jobbiga saker för att bli bättre. 😀

 

Du kan ju förstås också ta hjälp av något AI-program som transkriberar allt du säger. Som tex Descript. Där finns till och med en funktion som markerar alla utfyllandsord.

Men allra bäst är att titta/lyssna på dig själv och skriva ner vilka utfyllnadsord du använder
Ett utfyllnadsord kan också vara ett speciellt ord som du använder onödigt ofta. 

Skriv ner också alla ord du använder i onödan. Typ. liksom, du vet… och sen alla läten då ennn umm, 

För första steget till att få ett tydligt budskap är att bli medveten om vad det är som skymmer tydligheten. 

Jag coachade en chef för ett par år sedan som i alla sina videos till sina anställda framstod som osäker. Han var en bra talare och gjorde sig bra på video också. Men han använde väldigt mycket utfyllnadsord. Han var inte ens medveten om att han använde dem. Så vi jobbade med att ta bort just de här.

Men när vi tittade på inspelningar tillsammans så såg vi också att när han sa de här utfyllnadsorden, eller lätena - ehhhmm är väl kanske inget riktigt ord - så tittade han också alltid ner. 

Då släppte han ögonkontakten med tittaren och gjorde sitt läte för han behövde tänka efter.

Och han var faktiskt på ett sätt lite ovanlig. För de allra flesta av oss tittar upp åt sidan när vi tänker efter - som som tanken finns där uppe till vänster. Det är där minnet sitter. 

Men när vi ljuger eller är osäkra på oss själva tittar vi uppåt åt höger eller neråt som han gjorde. Så i värsta fall upplevde dessutom hans medarbetare att han inte talade sanning. 

Våra ögonrörelser skickar också signaler till tittaren. 

Titta rakt uppåt tex - uttråkad

Tittar rakt ner alltså osäker eller blyg eller ljuger.

Uppåt till vänster - tänker efter 

Uppåt till höger - ljuger

Allt påverkar och alla sådana här saker förstärks när du jobbar med video. Därför blir det också extra viktiga att ha koll på hur du upplevs. 


När använder du orden?

Så när du tittar på dig själv på video tänk också efter när använder du de här utfyllandsorden?  

  • Var det för att du behövde en extra sekund att tänka? 
  • Var du osäker på vad som kommer härnäst?
  • Blev du distraherad av något?
  • Och hur ofta gör du det? 


Sådan här saker som både blickar som far åt olika håll och utfyllnadsord kommer ofta om vi är nervösa, 

Att vara med i livesändningar eller att vara framför kameran är saker som gör många av oss osäkra. och då använder vi ännu fler utfyllnadsord fast att de inte har någon som helst funktion. Mer än möjligen lugna oss lite. Men då är det bättre att göra det på andra sätt. 


Våga vara tyst

Och det bästa sättet är att omfamna tystnaden. Att förstå att tystnaden kan vara din bästa vän.

Tystnaden är inte farlig. Den kan snarare vara effektivt för att betona det du har att säga. En eller ett par sekunders paus kan vara det mest effektiva sättet att få någon att förstå det du har att säga. Att ta till sig det du just sagt. Tiga är guld heter det ju. Och ibland är det just en liten paus vi behöver som tittre för att få budskapet att sjunka in. Att få tid att förstå och ta till oss det vi just hörde. 


Så om du istället för att säga ehhhh helt enkelt tar en paus där du skulle sagt ehhh så betonar den pausen det du säger. Och pausen betonar det betydligt bättre än dina utfyllnadsord. 

 

Prata långsammare

Om du använder mycket utfyllnadsord så kan det också bero på att du pratar för snabbt. Du hinner helt enkelt inte med dig själv. Att sända tempot när du pratar kan göra underverk. Det gör dessutom ofta att du snubblar mindre på orden och stakar dig mindre. Så våga prata lite långsamt kan vara effektivt. Och faktiskt göra att du upplevs mindre långsam. 

 

Prata enklare

Det kan också vara så att du använder för svårt språk även för dig själv. 

När vi pratar om något som vi tycker är viktigt kan det vara frestande att använda ett  tjusigt ordförråd och komplicerade meningar, Men det är också då många av os använder utfyllnadsorden som mest. Och då är det plötsligt inte lika tjusigt längre. 

I min webbutbildning Bli Bekväm Framför kameran handlar det om flera knep för att just prata så att de som tittar lyssnar på det du har att säga. Och jag kan ärligt säga att använda ett komplicerat eller fint språk är INTE ett av dem. 


För  att använda ett enkelt språk kan göra att du får betydligt mer genomslag och mer förtroende än vad de där fina orden gör.

Och du kan också använda kortare meningar. Så brukar det också vara lättare att prata utan utfyllnadsord. 


Så gör det lätt för dig själv. Prata enkelt och sänk tempot…


Övning:

Har du svårt att bli av med dina utfyllnadsord så ska du få en övning som jag och chefen jag pratade om innan gjorde som hjälpte honom. 


Titta på dig själv och skriv ner alla ord. 
Fundera på när du säger dem
Det här gör att du blir mycket mer medveten om dem även när du pratar i vardagen. 

Varje gång du säger något av de här utfyllandsorden eller ljuden så ta dig tiden att andas in efteråt. Varje gång. 

Jag ska ehhh (inadning) hjälpa dig.
Sen blir nästa steg i den här övningen att bara andas in så fort du är påväg att säga de här utfyllnadsorden så andas du in. 

Jag ska (Andas in) hjälpa dig.

Har du svårt att hoppa över att låta så stäng munnen och andas in genom näsan. Då kan du inte låta. Det är i alla fall så svårt att de flesta av oss helt enkelt låter bli. 

Gör du så här kommer du snart vara av med dina ljudeffekter 😀


Och eftersom det är när vi tänker efter som många av oss lägger till de här utfyllnadsorden så är en nyckel till framgång förberedelser.

Ju mer förberedd du är desto bättre blir det.
På alla sätt och vis.

Hur du sänder LIVE i en Facebookgrupp även efter Metas förändringar
200 avsnitt av Pixelpodden - en podd om video

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!