10 saker jag behöver för att göra bra video

10sakerFörBraVideo_omslag1_1

LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

Bootcamp: Kom igång med video 

Webbutbildning Kommunicera med video i sociala medier

Youtube: Bästa inställningarna när du filmar med din iPhone

Avsnitt 34: Organisera - Spara och hitta dina videofiler

APPLE PODCAST  •  SPOTIFY

 

Jag gillar appar, program och hjälpmedel som är lätta att använda. 

När jag letar efter ny teknik och ny utrustning så vill jag inte ha teknik för teknikens skull. Jag vill ha sånt som gör det lättare att nå dit jag vill. 

Utrustningen är bara ett verktyg för att nå drömmar och mål. Det ska underlätta, snabba på eller förenkla resan dit.

I det här avsnittet får du en lista över 10 saker jag använder för att jobba smart och effektivt med video. Och som jag tror och hoppas att du också kommer ha nytta av. 

10 saker jag inte klarar mig utan när jag gör video

Om du skulle se garderoben här i mitt arbetsrum där jag har all min utrustning för att skapa video och webinar så är risken att du skulle bli besviken. I alla fall om du är en tekniknörd.

För jag har inte massvis av utrustning. Less is more. Jag lever och lär filosofin att det inte är vilken utrustning du har som avgör om du skapar en bra video eller inte. Det är hur du använder den utrustning som du har som avgör. Hur bra du kan hantverket.

Jag har jobbat med TV och video i över 25 år nu och jag har hunnit göra tv-program med en total budget med många nollor. Alltså miljontals kronor på tex SVT, TV4, NRK, BBC ja, massa olika tv-kanaler. Jag har varit med och skapat program och videos som knappt kostar någonting. Vilket har fungerat av en enda anledning. Att de som jobbat med det har kunnat det de gör till 200%

Om du vill göra video till sociala medier för ditt företag eller om du gör video för någon annans företag som de kan visa i sina sociala kanaler för att tjäna pengar på det sättet, som tex UGC-kreatör. User generated content skapare så är det här avsnittet för dig. För oavsett målet med videon i slutändan är det samma grunder. 

För mig är fota och filma som en förlängning av vem jag är 😀 Jag får lägga band på mig för att inte fota och filma hela tiden. 

Och jag har några grejer som jag alltid använder mig av. Jag tänker att jag ska gå igenom dem en efter en här. Så slipper du googla och leta. Jag kommer dessutom ge dig ett eller ett par alternativ där jag tänker att du kanske vill använda något annat. 


Tekniken är ett verktyg 

Jag kan säga att jag gillar saker som är lätta att använda. När jag letar efter ny teknik så vill jag inte ha teknik för teknikens skull. Jag vill ha sånt som gör det lättare att nå dit jag vill. Tekniken är bara ett verktyg för mig att nå ett bra resultat. Det ska underlätta, snabba på eller förenkla på något sätt. ok? 


10 saker jag använder för att jobba smart och effektivt med video: 

Den här listan på 10 saker som jag inte klarar mig utan tror och hoppas jag att du också kan använda dig av. 

MOBILEN
Vi går ju runt med en toppbenbra kamera och annat vi behöver för att göra video i fickan hela tiden.
Så det viktigaste jag har för att mina videos ska bli av är min telefon. Och det spelar ingen roll om du har en iphone eller en androidtelefon. Jag har faktiskt en av varje eftersom jag håller kurser och utbildningar i att göra video med telefonen för alla. Men den telefonen som jag använder dagligdags är min iphone. Och du behöver inte ens senaste versionen för att kunna göra bra video med din telefon. 

Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli sån förespråkare för att filma med mobilen, När jag började jobbade på TV4 runt 2010 efter över 10 år på SVT så fick jag frågan en kväll från en researcher som hade en idé inför morgondagens Nyhetsmorgon om vi kunde använda video som filmats med mobilen i sändningen dagen efter. Och jag minns att jag bara skrattade. Det var ju självklart för dålig upplösning och kvalitet för att vi skulle kunna visa det. Men sen kom iPhone 6 runt 2014 om jag minns rätt årtal nu och då hände det grejer med kameran. 

Och sedan dess har jag sagt så många gånger; Det är inte vilken utrustning du har som är avgörande utan hur du använder den.
Men om jag skulle använda min systemkamera, min sony alpha kamera varje gång jag skulle filma så skulle nog bara hälften av videosarna jag gör bli gjorda. Sen visst använder jag den också ibland. Men måste jag välja så är telefonen viktigare alla dagar i veckan. 

ANTECKNINGAR
I telefonen finns också nr 2 på listan. Anteckningsappen. Jag använder apples anteckningar. Det enda jag inte gillar är att den inte synkar upp mot Apple Watch och försökte ett tag använda appen påminnelser istället men det funkar inte alls..

I appen anteckningar skriver jag upp idéer, manus, tankar, todo-listor - allt finns här i anteckningar.

Och det är så avgörande att ha det här så lätt till hands. Jag behöver inte leta efter en penna, jag kan be siri anteckna det åt mig om jag kör bil tex. Jag behöver inte ens skriva själv. Och när jag får en idé om vad jag kan göra video om tex så vill jag kunna skriva ner det direkt. För just vad du kan göra video om som gör skillnad för dig och ditt företag är något som jag märker att många av mina deltagare webbutbildningen Kommunicera med video i sociala medier kämpar med. Och i Komvid är det här en stor del av video marknadsföringsstrategin. Nu i vår kommer vi även ha en speciell workshop om just video innehållsstrategi i den kommande omgången av webbutbildningen. 

I Anteckningsappen har jag till och med stöd när jag ska texta min video när den väl är klar. Ja, jag vet att det låter knäppt. Men om du fortsätter lyssna så kommer du förstå. Jag kommer tillbaka till det här lite senare.


KAMERAAPPEN
Jag filmar nu mer nästan uteslitande med den inbygda kameraappen i mobilen. Tidigare använde jag ofta Movie Pro eller Filmic Pro men det händer så sällan nu mer. Någon gång ibland. Men den inbyggda kameraappen funkar oftast perfekt. I alla fall när du har gjort alla inställningar rätt. 

Och har du en iPhone så har jag gjort en steg för steg video som du hittar på youtube Den heter Bästa INSTÄLLNINGARNA NÄR DU FILMAR med din iPhone och finns på min youtubekanal Helene Åberg stockholm pixelhouse

Och har du tex en Samsung telefon har du flera avancerade inställningar som du kan göra direkt i appen i telefonen. 

 

MIKROFON
Jag har sagt det förut och jag kommer säga det igen. Använd mikrofon när du gör video! 
Min goto mikrofon är  Rødes mikrofoner. De har bra kvalitet till ett bra pris och de finns med sladd som är lite billigare, Røde smartlav+ heter den. Det finns också en trådlös variant som heter Røde wireless go. Du behöver en adapter för att få dem att funka med din telefon.

Men mikrofon är ett måste!

Vi står ut ganska länge med en dålig bild men är snabba att stänga av när ljudet är dåligt och det beror på att 70%  av känslan som vi får när vi ser en video kommer från ljudet. 

Vi vill dessutom alla gärna tro att de beslut vi tar. Kanske framförallt när det handlar om vad vi lägger våra pengar på är genomtänkta, logiska beslut. Men forskningen visar ju gång på gång hur känslostyrda vi är. 

Våra känslor påverkar våra köpbeslut. Och ljudkvaliteten påverkar våra känslor så använd en mikrofon!

 

LAMPOR
Bra ljus är viktigt. Och den största lampan av dem alla är ju helt gratis - Solen. Även om du ska filma inomhus kan du använda dig av den. Du kan använda ljuset från ett fönster. 

Men ganska ofta när du filmar inomhus i alla fall så vill du ha mer ljus. Och filmar du sent på kvällen eller på eftermiddagen under årets mörkare årstider behöver du ju lampor.

Och du kan egentligen använda vilka lampor som helst. Jag har varit med och gjort tv-inspelningar där vi använde stora bygglampor. Det måste inte vara speciella lampor för video. Men det är ju lättare att hantera ett par Godoxlampor som de som jag har heter där du kan justera både färgtemperaturen och ljusstyrkan på ett enkelt och smidigt sätt.

Att lära sig att ljussätta bra kan vara lite knepigt. Det krävs en del kunskap och en del övning. Jag märker när mina deltagare på webbutbildningen Kommunicera med video i sociala medier inte bara tittat på lektionerna om ljus utan också gjort övningarna. Det blir skillnad!

Och jag vet att det här med att få till ett bra ljus är inte alltid lätt och att det kan kännas riktigt frustrerande. Jag fick frågan på en livesändning jag hade för ett tag sen hur man gör video på vintern eftersom det bara går att filma på dagtid. 

Och det går definitivt att filma på alla dygnets timmar om du kan det här med ljus. Annars hade vi ju inte kunnat göra TV tex. Väldigt lite TV görs utomhus eller med ljus utifrån eftersom du inte kan kontrollera det ljuset. Solen kommer och går. Den går i moln osv. Utan när vi gör TV i studio tex så görs det alltid i black boxes. I rum utan fönster. 

Så när du kan ljus och ljussättning så kan du med enkla medel filma dygnet runt om du vill


Men det är det lätt att tro att du tex måste filma på dagtid för att kunna göra krispig och bra video. Det behöver du alltså inte! 

 

STATIV

Video är rörlig bild. Inte rörligt kamera.

Det blir nästan alltid bäst när du använder ett stativ när du filmar. Det spelar ingen roll hur duktig fotograf eller filmar du är. 

Det är svårt att hålla kameran eller i det här fallet mobilen stilla. Även om det finns bra hjälpmedel i mobilen nu. Jag älskar tex actionläget på de senare modellerna av iPhone som stabiliserar bilden när du filmar och rör dig.


Men är bättre med välkomponerade bilder i flera olika vinklar som du redigerar ihop till en intressant video som håller tittarens intresse uppe. 

 

REDIGERINGSAPP

Och för att kunna redigera ihop en video behöver du ju ett redigeringsprogram. Och jag använder faktiskt en redigeringsapp även när jag gör video till Instagram Reels. För jag blir galen på den. Den buggar och så kan jag inte göra det jag vill… Och det finns ju så många bra redigeringsappar.

Jag som älskar, alltså verkligen älskar att redigera har testat så många olika redigeringsappar och redigeringsprogram.
Det bästa gratisprogrammet både till mobilen och till datorn är definitivt CapCut. 

Om du vill att jag ska göra en minikurs i hur CapCut fungerar - kanske både i telefonen och på datorn så skicka ett DM till @stockholmpixelhouse på Instagram.

Nu är det ju inte hur programmet fungerar som är avgörande för hur bra video du kan skapa. Men alla måste vi börja någonstans eller hur? Och att lära sig CapCut kan ju vara ett sånt sätt. För det är kul. Riktigt kul att redigera! 

Nu ska jag vara tydlig med att säga att CapCut ägs av kinesiska Bytedance. Alltså samma ägare som TikTok. Och jag vet att flera känner sig tveksamma att använda den här appen. Därför lär jag ut i Kommunicera med video i sociala medier hur du redigerar i Adobes Premiere Rush också. Det är också en toppenbra app för att redigera i telefonen. Och här kan du tex göra mer inställningar för ljudet tex. Men den här appen är inte gratis. 

Själv använder jag mest CapCut när jag redigerar på telefonen. Och när jag redigerar mycket på en gång eller större projekt så gör jag det i datorn men då med redigeringsprogrammet Premiere Pro. 

Men när det ska gå snabbt och on the go då är det CapCut som gäller för mig.

 

TEXTNING

Jag textar faktiskt oftast mina videos manuellt. Det kanske låter som om jag är född på stenåldern som mina barn brukar säga titt som tätt. 

Men det går faktiskt riktigt snabbt. Här kommer appen anteckningar som jag nämnde i början in. Där har jag  2 textrader färdigskrivna som jag kopierar in i CapCut och som hjälper mig massvis när jag ska ställa in utseende osv. och som gör att det går snabbt. Riktigt snabbt att texta manuellt.  

Sen är ju appar som Captions för iPhone eller AutoCap för Andoird eller Scriptme.io om du textar dina videos automatiskt i datorn imponerande bra. 

Men det finns en helt kunskap kring att texta video. Jag hade nyligen en hel föreläsning i mitt medlemsprogram Maxa med Video för dem som redan gått utbildning med mig eller varit med på Kommunicera med video i sociala medier om just att texta video. 

Att tex texta video där ord byter färg efterhand som de sägs - ungefär som texten visas när du sjunger karaoke, är ett säkert sätt att få tittern att bara ha ögonen på texten istället för att titta på det som visas i videon. Eller ännu värre. Texta ett ord i taget. Det ser coolt ut. Men det hjälper dig inte att få den där ovärderliga kontakten med dina tittare som video kan ge.

 

LAGRING

Mina två sista saker som jag inte klarar mig utan handlar mer om efterarbetet än själva skapandet av video. Den första är Dropbox. För när du gör mycket video så tar det också mycket plats. 

Jag har ett system i Dropbox som gör att jag hittar allt jag behöver och vill ha väldigt snabbt.

Nu ska jag tyvärr erkänna att jag varit lite slarvig sista tiden och lagt en massa filer på skrivbordet på datorn. Så jag kanske kan säga att mitt system har lite kraschat just nu. Och jag blir så arg på mig själv när jag gör så här. För när jag följer mitt egna system så tar det sekunder att hitta det jag letar efter.

I avsnitt 34 här i Pixelpodden - en podd om video hittar du ett avsnitt som heter Organisera - Spara och hitta dina videofiler där jag går igenom exakt hur jag “borde” göra. Och som jag oftast gör. Och som jag SKA göra igen. 

 

ANALYS & STATISTIK

Mitt sista “can’t live without” Är Google Docs. För ska du ha en bra videostrategi så behöver du ju också följa upp det du gör!  Så att du kan göra mer av det som funkar. Och det är inte alls säkert att det är den där videon som fick flest views eller flest kommentarer som verkligen är den som gör mest nytta för dig och ditt företag. Det gäller att följa upp varje video utefter målet med just den videon eller hur? 

Jag har inte alls varit någon statistikintresserad person innan jag började jobba med digital marknadsföring men det är ju så otroligt häftigt att kunna se svart på vitt vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. 



Ja, där är hela listan. 

Du behöver din telefon, en app att skriva upp dina idéer i, kamerappaen, en mikrofon, bra ljus och en redigeringsapp, texta din video, spara materialet så att du hittar det och kan återanvända det. För oj vad det går att spara tid när du kan återanvända material. Och när du följer upp resultatet på dina videos så vet du vilket som är värt att återanvända och vilket kanske inte behöver återanvändas mer. 


Jag lovar - om du är en person som vanligtvis tycker att det är jobbigt med teknik så är det här enkla och lättanvända grejer allihopa. För det är med hantverket du gör skillnad. Inte med tekniken. 

 


ÖVRIGA LÄNKAR : 

Facebookgruppen: Pixelpodden - en podd om video

Instagram: @Stockholm Pixelhouse 

Threads: @Stockholm Pixelhouse 

LinkedIn: @heleneaberg 

TikTok: @heleneaberg 

Facebook: @Stockholm Pixelhouse

Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse

Hemsida: www.pixelhouse.se

 

PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor. 

 

TYCK TILL & PRENUMERERA 

Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt! 

/Helene


Annonsering på Facebook & Instagram 2024
Få maximal effekt av din marknadsföring

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!