Facebook-LIVE

fblive
• ERFARENHETER OM ATT SÄNDA LIVE PÅ FACEBOOK •

Idag har jag sänt live på Facebook för första gången. Å eftersom en gång är ingen gång, så gjorde jag det två gånger nästan direkt efter varandra.

Jag blev inbjuden att göra en lunchsändning via Facebook-live och prata om att Kommunicera med Video i hälso- och träningsgrupperna Healthy, Wealthy, Happy me! och Worldwide Wellness. De båda grupper  har sammanlagt över 1000 medlemmar och har fokus på hälso- och träningstips samt utbildning inom entreprenörskap och personlig utveckling. Är du intresserad av de här frågorna så ansök om medlemskap i någon av grupperna!

I min livesändning fokuserade jag främst på att prata om de 10 vanligaste misstagen många gör när de börjar att kommunicera med video och hur man enkelt kan undvika dem.


Dagens andra Facebook-live var också det i en stängd grupp. Det var en Q&A för de kursmedlemmar som går onlinekursen Boosta din kommunikation med video • Filma som proffs med mobilen och som har tillgång till en stängd facebookgrupp för frågor, feedback och inspiration.


OBS

Jag ville inte ”bara” göra sändningar där jag satt rakt upp och ner och pratade. Jag ville växla mellan mig själv och olika bilder där jag kunde visa exempel osv. Så jag valde att använda open source-programmet OBS. Ett gratisprogram som fungerar både för Mac och PC. Det är ett program som klarar av att göra väldigt mycket men som jag tyckte var ganska knepigt att komma underfund med till en början. Och jag har mycket kvar att lära.

Men det här absolut inte var mina sista livesändningar på Facebook, så jag kommer jag att plugga på mycket mer om programmets möjligheter framöver. I bästa fall har jag anledning att återkomma med tips och trix i OBS framöver.


BE OM FRÅGOR IFÖRVÄG

Mina erfarenheter i dag utöver att OBS har en hög tröskel att komma igång med så är det att när du gör en Q&A live; Se till att ha något att prata om medan du väntar på att det ska komma in frågor. Antingen ber du om frågor i förhand, eller så har du något som är relaterat till ämnet att prata om. Något som du lätt kan avbryta när det kommer frågor. Jag körde nästan en hel föreläsning på 30 minuter idag och sen istället för att sitta tyst och vänta när frågorna var slut avbröt jag livesändningen före utsatt tid med löfte om att sända direkt igen så snart en ny fråga dök upp.


DATORNS FLÄKT

Jag fick problem med att datorns fläkt gick igång på högvarv mitt i sändningen och orsakade ett ordentligt störljud. Jag lyckades hitta en handduk som jag kunde lägga över och dämpa ljudet med. Efter att ha googlat runt en stund så antar jag att jag har damm i fläkten. Så det blir till att bestämma om jag vågar öppna datorn själv och göra rent eller lämna in den..


STARTBILD

En annan reflektion är att se till att ha en startbild ”börjar strax…” så att du slipper sitta och se dum ut de första sekunderna för det blir ett nästan 10 sekunders långt delay. Nu hade jag tack och lov läst om det här i förväg så jag slapp uppleva just det… Annars kan det ju bli en konstig start och har du otur hamnar du själv i ofas när du upptäcker att du just legat ut live en bra stund, för 10 sekunder är lääänge i en direktsändning.

Välkommen till Pixelpodden - en podd om video

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!