Drönare - undvik att begå brott när du postar dina drönarbilder

Drönarregler_Gäst_Lantmäteriet_mixdown

 

Drönare • Drönarbilder i sociala medier och på webben kan vara brottsliga


Det är något visst med drönarbilder. Att få vyerna och det där ovanifrån perspektivet gör många gånger att en video lyfter sig flera snäpp.


Men det finns en hel del regler att förhålla sig till när det kommer till att filma med drönare och att sprida bilder som är filmade med drönare. 


I Umeå står en man just nu, i september 2021, åtalad just pga av att han spridit ett filmer med drönarbilder i på Youtube utan spridningstilstånd, 


Det finns många rykten om vad man få och inte får visa i drönarbilder för att de ska vara lagliga att visa. I det här avsnittet reder vi ut vad som verkligen gäller. 


Sammanfattningsvis: 

Om du ska sprida, tex posta drönarbilder i sociala medier, över land ska de skickas till Lantmäteriet först så att du får ett spridningstillstånd. Alla bilder ska först skickas till Lantmäteriet för godkännande. 


Ska du sprida bilder som är filmade över havet så är det Sjöfartsverket som ger ditt tillstånd att sprida bilderna. Men hit behöver du bara skicka bilder där havsbotten går att urskilja. Å har du filmat över en insjö eller vattendrag så behöver det inte godkännas. 


Sen behöver du dessutom ett sk drönarkort för att ens få flyga din drönare. Det är Transportstyrelsen som ger dig det tillståndet. 


Så det är många myndigheter som är inblandade här. Men det är ändå värt att ha koll på reglerna. Straffet för brott mot spridningstillståndet är böter eller fängelse upp till 1 år. LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

Lantmäteriet - ansöka om spridningstillstånd över land

Sjöfartsverket - ansöka om spridningstillstånd när havsbotten syns

Transportstyrelsen -  drönarkort


ÖVRIGA LÄNKAR : 

Facebook: @Stockholm Pixelhouse

Instagram: @Stockholm Pixelhouse 

LinkedIn: @heleneaberg 

TikTok: @heleneaberg 

Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse

Hemsida: www.pixelhouse.se

 

PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor. 

 

TYCK TILL & PRENUMERERA 

Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt! 

/Helene

Marknadsför dig med video - Gäst: David Stavegård, excelproffs
Filma med mobilen • Snabbt & enkelt att göra video till sociala medier

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!