Prata i kameran & hålla tal

hållatal_video_omslag

Inspirerad av FNs klimatmöte Stockholm +50 som jag bildproducerade förra veckan handlar det här avsnittet om att prata så att tittaren verkligen lyssnar. 


Under de två dagarna som mötet ägde rum så hörde jag drygt 150 tal. Jag hörde dem alla. Men jag tog bara till mig några få. Å de som jag tog till mig hade några saker gemensamt. Framförallt i hur de framfördes.

I stort sett alla 150 talarna sa samma saker. De tyckte alla att vi måste agera för att rädda klimatet och vi måste agera nu. Men själva framförandet var väldigt olika. 


Två av talarna; FNs generalsekreterare António Guterres och Inger Andersen som är exekutiv direktör på FNs miljöprogram stod ut rejält. 


De var närvarande, berättade med inlevelse och pratade till dem som lyssnade.


Det finns många likheter med att hålla tal och prata rakt in i kameran, tex för en video i sociala medier. 


Att vara naturlig framför kameran inget som man föds med. Det är något man lär sig. Precis som att hålla tal. 


  • Du behöver kunna ditt tal
  • Du behöver tänka på VAD det är du berättar och bara vad du ska säga när du håller ditt tal. 
  • Du behöver se dem som tittar och lyssnarDet gäller också att börja på ett inspirerande sätt. Vi är snabba att dömma. Inte minst när vi scrollar i våra flöden i sociala medier. Så det gäller att fånga tittaren. 


Dessutom gäller det att du för fram det du vill säga på ett konkret sätt. Så håll det kort. Ett tal sägs vara som bäst när det är ca 3 minuter och det var precis den tiden talarna i FN-mötet fick på sig. 


En video är många gånger som bäst när den är kortare än så. 


Hur lång din video bör vara för att få störst effekt beror ju på många olika saker. Vad handlar den om, hur bra är du på att förmedla det, vem du berättar för och vilken plattform du postar din video på. 


I avsnitt 33 Hur lång ska din video vara, handlar det om just hur lång din video bör vara för att få maximal effekt i sociala medier 


Jag vet att det är många många som tycker att det rent ut är skitläskigt att stå på en scen och hålla tal eller vara framför kameran. 


Om du vill bli bättre och känna dig bekväm framför kameran så får du gärna ladda ner en guide som jag har gjort iordning med konkreta tips på vad du kan göra och HUR du kan öva för att bli bättre framför kameran. Du hittar den på bit.ly/framforkameraLycka till! LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

GRATIS GUIDE: Bli bättre framför kameran

Avsnitt 33 • Hur långa ska din video vara


ÖVRIGA LÄNKAR : 

Facebookgruppen: Pixelpodden - en podd om video

Instagram: @Stockholm Pixelhouse 

LinkedIn: @heleneaberg 

Facebook: @Stockholm Pixelhouse

TikTok: @heleneaberg 

Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse

Hemsida: www.pixelhouse.se


PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor. 


TYCK TILL & PRENUMERERA 

Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt! 

/Helene


Skriva texter till sociala medier - Lena Zetterberg Björk tipsar om hur du ska tänka beroende på plattform.
Sommarplanering • Håll liv i dina sociala medier i sommar

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!