Det finns några enkla knep som enkelt gör dina filmer från sommarens semester med familj, vänner och besök av nya platser så mycket mer intressanta både för dig och för andra att titta på.

1 • Låt det du filma röra sig och håll kameran still

Det är så mycket lättare att titta på en film där kameran är stilla och det som filmas får röra sig. Det är ofta svårt att få kamerarörelse snygga och behagliga att titta på. Håll istället kameran still och ge tittaren en chans att uppleva det du vill visa.

Varje gång du panorerar, dvs flyttar kameran i sidled, tiltar, rör kameran i höjdled och zoomar in och ut medan du filmar gör du det är mycket svårare för tittaren att uppfatta vad det är du berättar.

Dessutom slipper tittaren bli åksjuk av att se din film.

Om du VERKLIGEN vill röra kameran se till att rörelsen är ganska långsam och mjuk.

2 • Filma närbilder!

De stora vyerna kan vara supervackra, men det är närbilder som verkligen visar och engagerar. Det är närbilderna som skapar stämningen.

Filma närbilder av vad någon gör. Å filma närbilder av någons reaktion när hen gör något. Det kommer din video tjäna massor på!

Å vågar du låna ut din kamera eller din telefon till barnen så brukar de hitta massa intressanta vinklar som du aldrig skulle hitta själv!

3 • Filma åt samma håll

Oavsett om du filmar med kameran stående eller liggande. Filma allt åt samma håll. Det blir så mycket lättare att titta på det sen… speciellt eftersom jag strax kommer säga att du också ska redigera ihop det du har filmat.

Jag tycker personligen att det är lättare att hålla kameran stilla utan att skaka om jag filmar med kameran liggande. Kanske för att jag är mer van vid det. Men att hålla kameran stilla utan att skaka ÄR svårt. Vill du få riktigt stadiga bilder då måste du använd ett stativ

Jag tycker att det lättaste sättet att hålla telefonen stilla när jag filmar är så här:

• Stå axelbrett med benen så att du står stadigt.

• Håll runt telefonen

• Armen nära kroppen och ge extra stöd med andra armen

• Slappna av (spänner du dig darrar du lättare)

 

4 • Mindre luft över huvudet.

Det absolut vanligaste misstaget när det gäller att komponera sina bilder är att ha för mycket luft ovanför huvudet på den som blir filmad

Om huvudets ovankant hamnar nära bildens ovankant har du förbättrat din bildkompisition avsevärt.

En person som håller på att ”ramla ur bild” får dessutom mindre trovärdighet. Så se till att komponera bilden så att ögonen hamnar på den övre tredjedelen av bilden.

5 • Redigera dina videor

Det kanske låter ambitiöst men det är sååå mycket roligare att titta på dem sen. Å du kan göra det direkt i din telefon. i t ex iMovie för iPhone och PowerDiretor för Androidtelefoner.

Börja med det roligaste, bästa, finaste och klipp sen ihop små korta filmer om din semester. Det kommer vara så mycket roligare att titta på dem då. Både för dig och för dina vänner.

Gör det inte för avancerat. Raka klipp mellan bilderna är nästan alltid det bästa. Du får ofta ett bra tempo din film som gör att det är lätt att titta på den. Å gör hellre flera korta filmer än en jäääättelång. De allra flesta av oss gillar att se korta filmer och det är galet vad mycket man hinner visa på bara 1 minut… Testa får du se!

Njut av sommaren och filma mycket!

???