Bli bättre på SEO genom att producera mer innehåll med video

Att producera innehåll är alltid bra. Men hur skulle det kännas att producera något som kommer generera trafik först om ett år eller två?

Det är precis så det kan kännas med SEO!

SEO, eller sökmotoroptimering, är något som tar tid. Lång tid. Man kan likna det med ett marathon för din hemsida och trafikanskaffning. Medan mycket som du producerar och lägger ut kan börja leverera trafik och andra resultatmål med en gång, så är SEO verkligen ett “long-game” som ska arbetas med på lång sikt men med regelbundna audits och åtgärder.

Producera video (och annat innehåll) för SEO

Förutom att veta vilken utrustning du kan tänkas behöva kan det också vara bra att veta hur du ska optimera dina landningssidor, blogginlägg, texter och din Youtubekanal. Att producera och leverera innehåll med hög frekvens är viktigt – absolut. Men se till att det håller riktigt hög kvalité. Annars blir det bara som att elda för kråkorna och du kastar bort din värdefulla tid.

Gör en sökordsanalys för att veta vad du ska optimera

Innan du ger dig ut med din kamerautrustning, mobilen eller proffskameran, bör du sätta dig ned för att göra en sökordsanalys. Använd verktyg som Keywordtool.io eller Googles eget verktyg i sökordsplaneraren. Då kan du lägga in relevanta sökord kring ditt företag, din produkt, tjänst eller kanske t o m bara för just den videon, landningssidan eller blogginlägget som du ska producera. Det är bäst att hålla sig till att optimera för ett sökord i taget, men aldrig fler än tre för en och samma video, landningssida eller blogginlägg.

Optimera dina titlar, brödtext och länkar

När du har gjort din sökordsanalys kan du ta resultatet och se vilka ord som du vill ha i dina rubriker, titlar och i brödtexten. Nu handlar det om att inte vara för spammig eller skriva onaturligt. Du kan t ex inte lägga upp en rubrik som ser ut så här:

“SEO-guide: Bli bättre på sökmotoroptimering (SEO) genom att producera riktigt bra SEO-videos och SEO-texter.”

Nu har du varit alldeles för spammig med sökordet “SEO”. Ta en titt på rubriken i det här inlägget och få tips på hur det skulle kunna se ut.

Optimera dina videor på Youtube

Nästa steg är själva filmerna. Här vill du också få in sökordet, helst i titeln. Tänk också på att gärna lägga till ditt företagsnamn i titeln. Det skulle kunna se ut så här:

“Lär dig mer om SEO – Stockholm Pixelhouse”

Nu har du gett dig själv chansen att dyka upp i sökresultat både på Youtube och hos Google. Bra, va?!

Äg första sidan på Google!

Tro inte att tråkiga ämnen inte får trafik eller visningar. För ett år sedan producerade vi några korta och väldigt simpla filmer om olika finansiella termer och begrepp. Det kopplade vi ihop med ett blogginlägg. Inläggets titel är Vad är skillnaden mellan revisor och redovisningsekonom?

Ett till synes ganska tråkigt ämne och inlägg. Men till dags dato har Youtubeklippet 667 visningar, inlägget över 600 sessioner och det rankar just nu etta i sökresultatet på Google.

Hur mycket innehåll måste jag skriva?

Det finns inget direkt rätt eller fel när det kommer till SEO. Det är så otroligt många olika parametrar som spelar in om du ska dyka upp på första eller sjuttioförsta positionen på Google och andra sökmotorer. Som en tumregel kan man säga att ju mer desto bättre, men det ska inte kännas som att det bara är utfyllnad och ordspotteri. Innehållet ska vara värdefullt och intressant för läsaren, då stannar besökaren kvar längre på sidan och då går samtidigt din genomsnittliga sessionstid upp, vilket är en signal till Google att ditt innehåll är relevant och intressant. Då kommer det att premieras och vips, så klättrar du i sökresultatet.

Ett hett tips är att skriva i Google Docs eller i Word, markera hela texten och klicka på “antal ord” för att se hur mycket du egentligen har knåpat ihop.

Har du skrivit 300 ord? Nja, du kan bättre!

Har du skrivit 500 ord? Okej, men kanske inte tillräckligt.
Har du skrivit 1000 ord? Bra! Nu är du på gång!

“Jag skrev ju ett kanoninlägg förra veckan! När kommer det att ranka?”

Ja, du. För det första – kul att du är nöjd med det du skrev! För det andra – var lugn! Det kommer att ta tid. En del av det som vi på Qred skrev för två år sedan har börjat ranka och få någon av de tre toppositionerna (vilket är de man jagar) först nu. Tänk inte att det är förlorat arbeta att få en del trafik när du delar det i sociala medier och i ditt nyhetsbrev. Det kommer med största sannolikhet att bidra till ditt totala arbete med sökmotoroptimering om ett år eller två.

Lägg till video för att hjälpa ditt arbete med SEO

Studier och rapporter från t ex Hubspot visar att video är en allt viktigare del i arbetet med sökmotoroptimering. Lägg därför till sökordet i filnamnet, titel, brödtexten och gör samma sak för landningssidan eller blogginlägget. Då har du gett dig själv chansen att lyckas!

Gästblogga – ett slöseri på eget innehåll?

Nästa tips är att gästblogga, typ som vi gör här hos Stockholm Pixelhouse och som de gör hos oss. Att gästblogga är både roligt och givande då kan kan få skriva till en helt ny målgrupp eller så delar man målgrupp och kan nå nya kunder, gäster eller leads.

“Men är det inte slöseri att inte ha innehållet i sin egen blogg?”

Nej! Det kan kännas så i början, men faktum är att den s k “länkkraft” som du får genom att länka från en annan hemsida till din hemsida är väldigt värdefull. Dessutom kan du nå de tidigare nämnda personerna som inte känner till ditt varumärke och få över dessa till din blogg eller nyhetsbrev.

Ta kontakt med några företag, lokala eller nationella, som är relevanta för dig och din målgrupp. Då hamnar ditt innehåll närmare en potentiell intäkt. Skriv gärna om fördelarna med gästbloggande (om de inte redan gör det) och skicka med några förslag på ämnen och uppsidor med just din blogg. Du kanske har väldigt stor trafik eller följarskara i nyhetsbrevet att locka med?

Hjälp! Jag kan inte skriva!

Learn by doing! Skriv, skriv och åter skriv innehåll. Du kommer att bli bättre och bättre för varje inlägg och videoproduktion som du sätter tänderna i. Se till att ta hjälp av en kollega, familjemedlem eller vän som kan läsa igenom ditt innehåll eller kolla på din video innan du skickar iväg. Då säkerställer du kvalitén på ett helt annat sätt genom att upptäcka stavfel och få feedback innan något har gått till produktion.

+1000 ord senare…

Nu har du läst eller åtminstone skummat igenom över 1000 ord i det här blogginlägget. Det var väl inte så farligt? Ta till dig av de korta tipsen som nämnts i det här inlägget, klicka på länkarna för mer information och så får vi hoppas att skapandet går bra!

 

Lycka till med filmandet!
/Christian på Qred

Christian är ansvarig för innehåll och sociala medier på Qred Företagslån. De hjälper småföretagare att växa genom att erbjuda företagslån online på ett snabbt, tryggt och enkelt sätt. Sedan starten 2015 har de vuxit till att även hjälpa företagare i Finland, Danmark och Nederländerna med finansiering. Med fler marknader på väg kliver de in i spännande tider kring innehållsskapande. Christians passion är video och han spenderar många timmar framför tutorials av kreatörer som t ex Peter McKinnon, Matti Haapoja och de tips som läggs ut här på Stockholm Pixelhouse.