• Du kan enkelt påverka vad dina följare och läsare minns av det du delar med dig av •

Det finns flera studier som visar att det vi bara har hört eller läst minns vi en bråkdel av 3 dagar senare.

Direkt efter en föreläsning eller när du läser på en hemsida känns allt solklart.

Bara tre dagar (!) senare minns du så lite som 10% av det du har hört eller läst.

Kommunicera med bilder, bilder påverkar minnet

Men om du lägger till bilder till din text (eller föredrag) så minns dina läsare och lyssnare upp till 65% efter 3 dagar.

 

FÖRDELAR MED BILDER

När du väljer bilder till hemsidan bör du bildsätta det som du vill att besökaren ska komma ihåg länge. Det som besökaren ska komma ihåg när han lämnat sidan. Bildsätt det!

Å det finns fler fördelar med bilder; När vi ser relevanta bilder har vi lättare att engagera oss än när vi ”bara” läser en text. När det kommer till produkter och tjänster har vi dessutom mycket lättare för att föreställa oss själva med t ex en produkt om vi ser bilder av den tillsammans med en person.

Att en hemsida ser bra ut är positivt av flera anledningar. Vi har en tendens att stanna längre på en hemsida som är visuellt tilltalande. Dessutom upplevs ett företag med en ”snygg” hemsida, med relevanta bilder, som mer förtroendeingivande och företaget upplevs proffsigare.

Men hur snygg och proffsig din hemsida än är så kan det ju ändå vara svårt att få kunderna att hitta dit. Att sidan, och blogginlägg, delas i sociala medier är förstås en stor fördel för att få organisk trafik till hemsidan. Här har bilder den fördelen att sidor/inlägg med bilder delas oftare i sociala medier än rena textinlägg. Men det gäller bara om bilderna är relevanta.

Bilderna du lägger upp på din hemsida kan du dessutom använda i din sökordsoptimering. Genom att använda dig av bildtaggar ökar din SEO utan att du måste få med alla bra sökord i din löpande text. Det här måste ju förstås användas med viss försiktighet. Du gör dig själv en björntjänst om du bildtaggar hej vilt när bilderna inte alls har med dina taggar att göra. Så det gäller att välja relevanta bilder.

Som du kanske har noterat återkommer orden relevanta bilder flera gånger i det här inlägget. Men det är SÅ viktigt! Bilderna måste ha med innehållet att göra och helst berätta något också!

BILDER PÅ PERSONER

Som jag skrev ovan så har vi lättare att föreställa oss själva på en viss plats, med en viss produkt eller använda en viss tjänst och vi ser en person på bilden tillsammans med produkten eller tjänsten. Å vi älskar verkligen att se bilder på andra människor.

Så var generös med bilder på personer som jobbar på företaget, på redan befintliga kunder och på potentiella kunder.

Ett tips när du fotograferar de här bilderna är att fota personen när han eller hon gör något. Det är mycket lättare att få en bild som verkligen berättar något om personen då. Och är hen inte van att vara framför kameran så är det dessutom lättare att slappna av om personen fokuserar på att göra något istället för att bara stå och le in i en kamera.

Det är väldigt lätt att alla personer som är på bilderna ser ut som du när det gäller ålder, kön, samhällsklass och etnicitet. Vi har omedvetet en tendens att välja ut bilder som ser ut som vi själva gör. Tänk därför efter ordentligt på vem din målgrupp är och välj bilder på personer utefter det istället, så har din målgrupp lättare att engagera sig och minnas det du berättar.

Vi har blivit mer och mer känsliga för när det är perfekt. Jag skulle vilja gå så långt att jag skulle vilja säga att perfekt är väldigt sällan bra. Vi känner oss lite lurade då. Vi vill ha naturligt och personligt. Framförallt i sociala medier, men även på hemsidan. Det ska inte andas reklam. Det ska andas äkta. Tänk te x på Björn Terrings bilder för prisade IKEA-reklamen ”Där Livet Händer” Å det här är ännu en anledning att låta personerna du ska fotografera göra något när du tar bilderna. Gör ditt företag regnkläder – ta bilder på människor som klär på sig jackan, springer till bussen osv osv. Många gånger blir den bästa bilden när personen du fotograferar inte riktigt är beredd. Å dölj inte skavankerna. Det är de som gör att bilden känns äkta och som gör att vi känner igen oss.