Jag är fortfarande Jetlaggad efter några intensiva dagar i ett varmt och vänligt Dallas i Texas USA.

Men om jag ska sammanfatta de här dagarna i en mening så är det;

ALLA företag behöver en Youtubekanal.

Den största anledningen till det är att Youtube är världens näst största sökmotor efter Google, som äger Youtube. Så när du söker på Google hamnar dina videor på Youtube även högt i den sökningen om du lär dig att sökordsoptimera på rätt sätt.

YOUTUBE & LINKEDIN VAR INTRESSANTA

En intressant sak som slog mig först när jag satte mig på planet hem, var att det pratades väldigt mycket om Youtube, en hel del om LinkedIn. Men ingen pratade om Instagram, förutom om Insta stories och ingen nämnde Facebook förrän det var en panel på scenen som pratade om Livevideo. Då var Facebook plötsligt väldigt intressant. Många är också väldigt nyfikna på LinkedIn Live. De som hade det på konferensen, vilket var några stycken, fick otroligt mycket frågor om det. Att bara släppa funktionen till några utvalda personer världen över är väldigt smart, inte minst ur marknadsföringssynpunkt

 

REO NYA SEO

Att nå ut med sina videor var ju hela konferensens essens. Mycket handlade om att skapa ett innehåll som dina tittare vill se och att sökordsoptimera allt runt omkring dina filmer. Men pappan Shaun McKnight med familjens youtubekanal Cute Girls hairstyles med drygt 5,5 miljoner, följare gick så långt att REO var mycket viktigare än SEO. Rekommendationer och engagemang var det som drev mest trafik till familjens Youtubekanaler. Det var inte bara en känsla för i Youtube-världen finns det siffror och statistik på allt. Därför kan du se varifrån din trafik till din kanal i allmänhet och till varje video kommer ifrån.

 

INGET ÄR SÅ DÅLIGT SOM LÄNKAR

Alla plattformar vill ha publiken hos sig. Utom möjligen Google vars hela affärsidé är att skicka runt dig till olika sidor. Men i övrigt vill alla att du ska stanna hos dem, och gärna så länge som möjligt. Det är också anledningen till att Facebooks algoritmer numer favoriserar långa videor, helst över 3 minuter som du kan läsa mer om här

Att länka från Facebook till Youtube eller från Youtube till din hemsida osv är något av det sämsta du kan göra för att ditt innehåll ska rankas högt.

Lyckas du däremot behålla tittaren på plattformen så att hen tittar vidare på ett nytt inlägg eller en annan av dina videor rankas du högt pga att du har hög titt tid hos dina besökare.

STÅENDE FORMAT ÖVERALLT UTOM PÅ YOUTUBE

Entreprenören och videoskaparen Roberto Blake gick så långt att han sa att numer är det inte bara mobile first du ska tänka. I många målgrupper är det mobile only som är närmast sanningen.

LinkedIn-proffset Judi Fox (#foxrocks) har tex helt gått över till att jobba med stående format även på LinkedIn eftersom de flesta i hennes flöde kollar LinkedIn på mobilen och i och med ett stående format tar hon upp en större del av flödet.

Anledningen att du vill ta upp så stor del av flödet som möjligt är för att du inte vill att dina tittare plötsligt ska bli distraherade och börja titta på någon annans innehåll. För precis som plattformarna så vill du ju behålla tittarna hos dig.

 

 

SHOW

Att gå på en konferens i USA är ju dessutom väldigt roligt. Det är show. Ofta och mycket. Det jongleras med knivar och skärs äpplen i luften, dansas salsa och sjungs på borden. Moderatorn rappar och plöstligt är det hallelujah-stämning i hela salen och någon skriker AMEN rakt ut.

En upplevelse på så många plan.