Video är rörlig bild – inte rörlig kamera

Idag har jag hållit i en Filma med mobilen-kurs på Wednesday Relations. En riktigt rolig dag med fantastiska deltagare. Vetgiriga, duktiga och med massa intressanta frågor. En kursledares dröm helt enkelt.

Vi pratade bland annat om att video är rörlig bild – inte rörlig kamera.

Jag tror att det absolut vanligaste misstagen de flesta gör när de börjar göra egna videofilmer är att hela tiden panorera, dvs flytta kameran i sidled, tilta, röra kameran i höjdled och zooma in och ut medan de filmar.

Gör du också det?

Sluta i så fall! Det gör det bara svårare för tittaren att uppfatta vad det är du berättar.

Video är rörlig bild • INTE rörlig kamera

Ju mer du håller din kamera stilla när du filmar, desto mer tar tittaren till sig av det du berättar och desto större chans har du att skapa engagemang, förtroende och sprida information med din video.

Dessutom slipper tittaren bli åksjuk av att se din film.

Om du måste röra kameran eller att det finns en bra anledning att göra det under inspelningen av en bild, se till att rörelsen är ganska långsam och mjuk.

Ett tips för att verkligen förstå vad jag menar är att titta på inslag gjorda av proffs. Kolla på TV. Ja du kan faktiskt krypa upp i soffan med ett glas vin och säga att du utbildar dig.

Titta på program som bygger på inslag. Samhällsprogram brukar vara mycket inslag i t ex. Försök att låta bli att tänka så mycket på berättelsen. Tänk på kameraarbetet. Hur ofta rör fotografen kameran. När gör han eller hon det och hur görs det då.

I musikprogram och andra typer av studioprogram är det annorlunda. Då är det ofta både stora kranar och steadycams som rör sig. Men det är väl inövade rörelser som t ex rör sig i takt till musiken osv.

Vill du har fler tips på misstag som du bör undvika för att göra dina videos proffsigare?

Fyll i din mail här >>>

så skickar jag en pdf på de 10 vanligaste misstagen de flesta gör när de börjar med video. Hur många av dem gör du?

/Helene