Vi har väl aldrig varit i så stort behov av digitala möten, föreläsningar och webinar som vi är nu. Å jag kan inte låta bli att undra hur det hade sett ut om vi inte hade haft alla de här möjligheterna vi har idag att kommunicera via onlinemöten, direktsända föreläsningar, instruktioner, lektioner osv å jag är så tacksam för alla möjligheter som finns.
Å det är inte så mycket som behövs för att du ska kunna sända en yogalektion, en föreläsning eller ge instruktioner live över hela världen.
I det här blogginlägget delar jag med mig av mina favoriter när det kommer till utrustning för livesändningar på webben.
Du behöver ju förstås tillgång till internet. Det går att sända live via ett wifi-nätverk, men de flesta av oss har stabilare internet via ethernetkabel. Personligen försöker jag alltid koppla in mig på fast internet när jag sänder live.
Detsamma gäller ström. Jag vill ha så mycket som möjligt uppkopplat till en strömkälla. Jag använder bara utrustningens batterier vid en livesändning om jag verkligen måste.
-
LJUD
Om jag bara skulle investera i en enda sak så skulle det vara en bra mikrofon.
Ett stort tips är att titta på Rødes utbud. De har flera bra mikrofoner i olika prisklasser som fungerar jättebra för livesändningar.
Exempel:
- Røde Smartlav + En liten mygga som du fäster på kläderna.
(För att koppla in den till en kamera behövs en adapter TRRS till TRS t ex Røde SC3.)
- Røde Wireless GO – Som namnet antyder är det en trådlös mikrofon som du även kan koppla en mygga som t ex Smartlav+ till.
- Røde VideoMicro – Shotgun mic som du t ex kopplar på en externa kamera.
En annan bra mikrofon som du kan koppla in i datorn med USB är
- Blue Microphones Yeti USB
-
LJUS
All fotografering och all video är beroende av ljus. Det viktigaste är att du har tillräckligt med ljus och att du inte har för mycket motljus. Dagtid klarar dig ofta väldigt långt med ett fönster om du inte sitter för långt ifrån förstås.
Ett smidigt sätt att hjälpa dagsljuset på traven kan vara en sk dagljuslampa som du kan sätta i en vanlig kontorslampa (med stor sockel) t ex Speciallampa E27 från Kjell & Co för ett par hundralappar.
Har du mer plats så är förstås ett softbox-kit som tex Vida XL bra. Å solen är ju inte med oss hela dygnet så vill du sända live när det är mörkt är ett softbox kit att föredra. Det kräver dock en del plats. Men fördelen är att lamporna kommer med stativ och softfilter.
-
STATIV
Om du inte gör en livesändning som går ut på att du rör dig och visar runt
någonstans så är det BARA jobbigt att kameran skakar – så använd stativ!
Det finns hur många olika stativ som helst och det spelar ingen roll om du har ett bordsstativ som du ställer på en trave böcker för att det ska komma i ögonhöjd eller om du har ett sk trebenstativ från t ex Benro. Bara kameran är still!
-
KAMERA
Du kan använda din dators inbyggda webbkamera, eller din telefonkamera. Du kan också använda en extern webbkamera som t ex en Logitech Brio eller en systemkamera som Canon M50 eller Sony Alpha 6400.
Den inbyggda webbkameran i datorn kan vara good enough i många fall. Oavsett om det är ett onlinemöte eller ett helt webinar du sänder så är mitt tips här att se till att kameran hamnar i ögonhöjd. Det är svårt att lyssna länge på någon man knappt ser eller som mest visar taket i rummet.
När det kommer till externa webbkameror finns det ett ganska stort utbud. Min favorit är Logitech Brio (4K) Prisvärd och enkel att använda.
Sen kan du självklart använda din mobil som webbkamera. Alla nyare telefoner har en riktigt bra kamera. Du kan sända live direkt från telefonen eller koppla in telefonkameran som en webbkamera i datorn med hjälp av en app som t ex Epoc Cam
Du har självklart också valet använda en extern systemkamera. Hur du kopplar in den beror lite på vilken streamingplattform du använder.
I Streamingprogrammet Ecamm som bara finns för Mac är det superenkelt att använda Canon Eos-kameror. De funkar genom att bara koppla in dem med den USB-sladd som brukar följa med kameran. I andra program behöver du, precis som för andra kameror (som t ex min Sony Alpha 6400) en adapter som Cam Link 4k eller liknande för att datorn ska känna av att det är en kamera.
Å då är vi framme vid;
• STREAMINGPROGRAM
Vilket program du ska använda beror på VAR du ska sända dina livevideor och webinar och vilken typ av dator du har.
Ska du sända FacebookLive, YoutubeLive osv är OBS ett gratis streamingprogram som fungerar för både PC och Mac. Jag ska erkänna att jag tyckte att det vara ganska knepigt att lära mig det här programmet och du måste i stort sett göra alla inställningar själv. Men när du väl kommit in i det så funkar det riktigt bra. Å det är ju gratis 🙂
Har du en Mac så skulle jag säga att bästa alternativet är Ecamm. Å om OBS kan vara svårt så är Ecamm raka motsatsen. Enkelt att använda. Å det är inte speciellt dyrt. Ca 120-150 kr /månad beroende på vilka funktioner du använder.
Ett annat alternativ som också är enkelt och användarvänligt är StreamYard. Det kör du från din webbläsare så det fungerar lika bra på PC som på Mac. Det här är också ett av de verktyg som fungerar att sända live på LinkedIn om du tillhör skaran som fått access för det.
Ska du hålla en föreläsning för en inbjuden grupp eller ett onlinemöte så är Zoom och Teams två bra och stabila alternativ.
Båda finns i lite enklare gratisversioner och personligen föredrar jag Zoom framför Teams, mest bara för att jag tycker att deras menyer är enklare att förstå. Men allt är ju en vanesak.
Är du riktigt seriös med dina webinar och vill ha möjlighet att bjuda in dina mailkontakter, maila dem som missade webinaret, maila dem som bara såg halva och ett helt annat mail till dem som såg hela t ex så behöver du en mer avancerad webinarplattform. Både WebinarJam och GoToWebinar är stabila och bra med många funktioner. Men smakar det så kostar det. 5000-50 000 /år kostar de beroende på vilken prenumerationsmodell och vilka funktioner du använder.
Å tillsist vill jag påminna om att hur du än väljer att sända, var du än väljer att sända så kommer alltid något att hända när du sänder Live. Jag har jobbat med direktsändningar i snart 25 år och har fortfarande varken sett eller varit med och producerat ett direktsändning där allt gått exakt som planerat. Något glömdes att berättas, teknik strulade, bilder visades inte, publiken reagerade helt annorlunda är du trodde osv osv. Å det är det som är så fantastiskt med live. Det som händer händer. Det gäller bara att lösa det på bästa sätt!
Vill du ladda ner en gratis pdf över all utrustning som jag nämnt här ovan så hittar du den här: https://bit.ly/liveutrustning
Lycka till med dina livesändningar. Å tagga gärna #stockholmpixelhouse , #videosidan eller #kommuniceramedvideo när du sänder live så jag får se vad du gör!
/Helene
Senaste kommentarer