• Det finns så mycket potential i att kommunicera med video •

När forskningen visar att vi tar till oss 80% av det vi ser på film, samma siffra för text är 20%, så vore det ju nästan dumt att inte använda det.

Som i all annan kommunikation behöver din video ha ett innehåll som är värdefullt för målgruppen för något sätt. Så att lära känna din målgrupp är A och O.

När du väl vet vilka du vill nå med dina filmer, gäller det att producera video som ger ett mervärde. Det behöver inte bara vara fakta, men det måsta tilltala just din målgrupp. En video som är perfekt att publicera i mitt instagramflöde och som får mängder med engagemang i mitt flöde kanske inte skapar något intresse allt i ditt eftersom vi ha har olika följare.

Jag hör ofta kommentarer som ”jag har inget att göra video om”. Å inget kunde vara mer fel. Alla har något att berätta med video. Det är jag övertygad om. Så det har du också!

 

3 områden där video är oslagbart

Berättelser, underhållning och känslor är tre områden där video är oslagbart.

Berättelser: Berätta om dina, eller dina kunders erfarenheter. Men se till att göra det kortfattat och intressant.

Underhållning: Bjud på dig själv. Eller gör något oväntat. Dina kunder är på sociala medier i första hand för avkoppling. Så möt dem i den sinnesstämningen.

Känslor: Här är video oslagbart. Förmedla de känslor som du vill att tittaren ska känna. Lyckas du få tittaren att slå på ljudet på din film så har du en gigantisk fördel. För med hjälp av ljudet kan du verkligen förmedla känslor.

 

Virala videos

När jag har tittat på vilka filmer som verkligen blir virala och får riktigt stor spridning så har jag hittat några saker som nästan alla har gemensamt.

  • De handlar på något sätt om ett aktuellt ämne. Filmen tar upp något som är intressant för dina följare just nu.
  • De allra flesta filmer som delas mycket är föredömligt korta. Helst under 1 minut. Vi scrollar snabbt vidare till nästa grej om filmen är minsta seg eller tråkig det är viktigt att din video är intressant hela tiden.
  • Humor är en stor gemensam nämnare för många virala filmer på nätet. Alla är inte lika humorbegåvade som t ex Jesper Rönndahl i Svenska Nyheter på SVT, men alla kan vi bjuda på oss själva.
  • Lyckas du dessutom få till en twist på din film så är det ännu bättre. Det oväntade är något som fungerar väldigt bra i sociala medier.

 

Anslag

Men du kan göra din video precis hur bra som helst. Har du inget bra anslag så kommer i stort sett inget att se den. I sociala medier har du 2-4 sekunder på dig att fånga intresset hos dina tittare. På en hemsida har du kanske det dubbla. Men inte mer. Så jobba igenom början av din film ordentligt. Du kommer tjäna på det!

 

Vill du lära dig mer om att kommunicera med video? Just nu är onlinekursen Filma med mobilen • 5 steg till proffsigare video helt gratis.

 >>> Du anmäler dig här <<<