• Hitta musik som du får använda• 

De som har följt mig länge vet att jag inte är överväldigad över all musik i olika videos. Missförstå mig rätt. Jag har absolut inget emot musik i video NÄR DET TILLFÖR NÅGOT.

Men ljudet i en video påverkar våra känslor väldigt mycket och det gäller att komma ihåg att när det kommer till musik så har vi människor väldigt olika smak och reagerar olika på olika typer av musik.

Att slentrianmässigt slänga in musik, vilket ofta görs i olika företagsfilmer för att hotta upp ett dåligt innehåll, tror jag inte alls på. Dina tittare är smartare än så. Musik ska självklart vara med när det tillför något, precis som alla andra element i filmberättande. Å när musiken verkligen passar in i filmen kan samspelet mellan musik och bild bygga upp en härlig känsla.

Professionellt producerade låtar vill de flesta använda i sina videos. Men om du olovandes använder musik som någon annan har skapat bryter du mot upphovsrättslagen och vissa videosidor kan vägra visa upp din film.

Men det finns förstås en hel del gratismusik att hitta på nätet, som du dessutom får användas.

Creative Commons

Det är en licensering som är fri att använda. Oftast vill dock upphovspersonen ha ett omnämnande. Men var noga med att läsa villkoren för just den låten du väljer. Det kan skilja sig mycket åt mellan olika låtar.

Det finns 4 olika villkor som musiken kan ha. Och flera av de kan även förekomma tillsammans och bilda en sk licens.

 

Erkännande Upphovsmannen ska namnges i samband med att verket används  

 

 

Icke kommersiell En del musik på Creatice Commons är fritt för privatpersoner men får INTE användas i kommersiella sammanhang.

 

 

Dela Lika För att få använda musik med den här symbolen måste du sprida din video vidare under samma villkor som upphovsmannen till musiken har gjort.

 

 

Inga bearbetningar Du får inte ändra något i musiken. Låten måste återges precis så som den är skapad.

 

Exempel på sajter med Creative Commons musik

 

Youtube & Facebook

Youtube och Facebook har båda musikbibliotek som du kan använda gratis till dina videoprojekt. Här finns mängder med låtar i olika stämningar och tempo. Det är relativt enkelt att hitta och även att läsa villkoren för användning. Popularitetsmätarna ger en liten hint om kvaliteten på de olika låtarna. Även här finns det olika villkor för att få använda dem. Här kan t ex villkoren vara att filmen visas på just Youtube eller Facebook för att det ska vara gratis att använda musiken. Vid användning utanför plattformen måste du kanske betala för den.

Mitt absoluta råd är att använda musik när det är befogat och läsa det finstilta varje gång du laddar ner gratismusik.

Lycka till!

 

 

 

 

.