Video är egentligen latin för ”jag ser” men jag vill ändå slå ett slag för det du inte ser. Ljudet. Det är med ljudet i din video som du verkligen når fram till dina tittares känslor.

Du står ut väldigt länge med en dålig bild men dåligt ljud gör dig till och med irriterad och du är därmed snabb på att stänga av. Å du kan verkligen skapa bar känslor och goda minnen av ljud. Idag är det ju skolavslutning för många. Vem minns inte sorlet från skolgården och sommarsångerna från våra egna skolavslutningar?

Så glöm inte att lägga lika mycket tid och engagemang på att få ett bra ljud till dina filmer som på att få bra och snygga bilder.

I det här blogginlägget har jag valt att fokusera på 3 olika ljud: miljöljud, intervjuljud och musik.

Men det finns såklart massa andra ljud som du kan använda dig av i dina filmer som ljudeffekter, voice over/speaker och berättande ljud. Återigen är det bara fantasin och kreativiteten som sätter gränser.

Det viktigaste när det kommer till ljud är alltid hörbarheten. Hur coolt eller roligt någonting än låter, så kommer din tittare alltid vilja höra vad som berättas i din film. Är det svårt att höra det, så tappar tittaren snabbt intresset.

Miljöljud

När du filmar spelar du alltid in någon form av ljud. Det är aldrig helt tyst. Ett #tyst” rum har något brum eller atmosfärljud som låter lite grann. Olika tysta rum låter olika. En kyrka har en typ av atmosfär. Den låter stor, ekar lite. Medan ett litet sovrum har ett mjukare ljud. Kanske mer som ett surr. Ju mer tyg som t ex gardiner, mattor och mjuka soffor, desto mjukare ljud upplever vi att rummet har.

Jag brukar rekommendera mina deltagare både på webbutbildningen Kommunicera med video & Filma som proffs med mobilen och de som går Filma med mobilen-kurser med mig IRL som t ex hos Sveriges marknadsförbund att ta en tagning i varje miljö där de bara tänker på att miljöljudet ska bli bra.

De tagningarna brukar vara ovärderliga i redigeringen sen för att få mjuka övergångar mellan bilderna.

Ett väl använt knep som många redigerare använder, är att låta det nya ljudet börja någon sekund innan det klipps till en ny bild. Klippet eller bildbytet känns ofta mycket mjukare och naturligare då. Som tittare blir du helt enkelt nyfiken. Du vill se vad det är du hör…

Prat och intervju

När du ska spela in prat behöver du i stort sett alltid en extern mikrofon oavsett vad du använder för kamera. Den inbyggda mikrofonen spelar oftast in ljud lika högt från alla håll och du behöver dessutom stå väldigt nära för att det ska bli bra. Då blir oftast bilden väldigt märklig…

Men även om du har en extern mikrofon kopplad till din kamera så behöver du ändå välja din inspelningsplats med omsorg. Ju lugnare det är runt omkring dig desto bättre blir ljudet på den du intervjuar.  Jag försöker alltid använda hörlurar när jag filmar så att jag redan på plats kan höra hur ljudet blir. Det är så galet tråkigt att komma hem och upptäcka att det inte går att höra vad personen säger.  Filmar du med mobilen så behöver du en adapter för att kunna koppla in både hörlurar och mikrofon i telefonen. Jag har tidigare skrivit om vilken utrustning du behöver när du filmar med mobilen här på bloggen. En sån här adapter är väl investerade pengar tycker jag.

Musik

Det är många som vill använda musik i ALLA sina videor. Jag tycker absolut att du ska använda musik när det är befogat. Men en tråkig video blir inte bättre med en dålig musikslinga.

Använd musik när det tillför berättelsen något, precis på samma sätt som du väljer alla övriga ljud och bilder i din film.

Å om du har musik i en video så blir det oftast bäst om du klipper bilderna i takt till musiken. Så att rytmen i musiken och rytmen i din berättelse stämmer överens.

Men eftersom musik är en sån vattendelare hos oss människor och direkt påverkar våra känslor så det som en tittare blir glad av kanske en annan blir irriterad av. Våra minnen och tidigare upplevelser påverkar i hög grad vad vi upplever för känsla när vi hör en speciell låt. 

Du behöver veta vad din målgrupp vill höra för att låta musiken vara allt för tongivande i en video. Å dessutom behöver du ha tillåtelse att använda musiken…

 

Men för att sammanfatta det här: Glöm inte bort ljudet bara för att det är så många som tittar på video utan ljud. Locka istället dina tittare till att slå på ljudet. Det är otroligt värdefullt!