Text och annan grafik är fantastiska verktyg att använda på video. Det gäller bara att se till att de inte tar uppmärksamheten från övriga videon, att texterna enkelt går att läsa och att den är placerad så att den inte göms av olika reglage som videospelaren lägger till.

Just nu är det väldigt populärt att ha grafik både över och under videon, vilket egentligen kommer av att flera youtubers vill kunna använda sitt innehålla från YouTube på ett effektivt sätt på andra plattformar. På Youtube lika många som tittar utan ljud så där är många videor utan text och dessutom i liggande format.

De flesta andra plattformar vill du använda 1:1 eller stående format och videon behöver textas för att få genomslag så har det blivit ett vanligt sätt att lägga text ovanför och under videon, för att på så sätt få en fyrkantig video. Smart! Texten döljer dessutom ingenting av videon.

Låt inte texten ta all uppmärksamhet

Det går att göra nästan hur många coola textanimationer som helst. Dessutom kan du ändra färger, storlek och typsnitt. Å det är roligt att göra det också!

MEN  – alla de här rörelserna i texten och klara färgerna tar också uppmärksamhet från din video. Har du filmat och redigerat en hel video så vill du ju att dina tittare ska se det du visar – inte bara texten.

Jag säger inte att all text ska vara stilla och statisk. Jag säger snarare att du ska animera och låta din text röra sig när det tillför något till din video.

Om du tex gör en video där du pratar rakt in i kameran så vill du ju att tittaren ska titta på dig. Du vill använda den kontakt och det förtroende du kan få med dina tittare genom att få ”ögonkontakt”. Om texten under dig då hela tiden växer fram eller rör sig på olika sätt kommer tittaren hel tiden titta på texten istället för att titta på dig.

Använd lättlästa typsnitt

 Det finns hur många fina typsnitt som helst. Å en hel del av dem är snyggare än lättlästa.

När du lägger texter på dina filmer oavsett om det är en titel, en namnskylt eller textning på allt som sägs så är mitt tips att använda ett lättläst typsnitt.

Att välja mellan något av alla San Serif typsnitt är det bästa. De typsnitt som saknar den lilla klacken, som i tidningar och böcker ska få ögat att följa textraden, kallas just San Serif å de är mycket lättare att läsa på en skärm som tex en dator, en tv eller en telefon.

Å när du valt bort alla serif-typsnitt och har de utan den lilla klacken kvar att välja mellan så gäller det att hitta ett typsnitt som säger det du vill berätta.

Ett hårt olycksbådande typsnitt på en bröllopsvideo ger nog inte den effekten du är ute efter.

 

Placera dina texter rätt

De allra flesta videospelare lägger till en ”slider” som gör att du kan förflytta dig framåt eller bakåt i videon, de lägger till en ljudkontroll och en nedräkning hur mycket det är kvar av filmen. Vissa lägger även på spelarens logga.

Det här gör att de översta och framförallt understa 10% av din video kommer hamna bakom de här reglagen.

Om din text hamnar under reglagen och nedräkningsklockan så blir den nästan omöjlig att läsa. Så undvik att placera din text här. Och t ex LinkedIn har valt att lägga sin stora svara fyrkant till nedräkningsklocka ännu högre upp än så här.

Vill du inte säga någonting med placeringen av din text utan den mest är som en service för dem som tittar utan ljud eller behöver texten som stöd, så skulle jag använda den nedre tredjedelen av videon (minus de 10% jag just nämnde ovan)

Det vi är absolut mest vana vid att text som är placerade inom det gröna området på bilden. Det är en ”safe” placering av din text som i stort sett alltid fungerar och som blir enkel för tittaren att ta till sig. Men vill du stå ut med din text så får du förstås vara lite mer kreativ 🙂

Å är det så att du i sann youtuber-anda lägger texten över och under din video som två plattor med text på se till att undvika de 10% så att din text inte döljs av alla funktioner som plattformen lägger till själv.

Vill du har de här tipsen med dig hela tiden får du självklart gärna ladda ner dem i pdf-format:

bit.ly/textavideo

Lycka till och hoppas att du filmar mycket och ofta 🙂

 

/Helene