Vi människor verkar ha ett uppdämt behov just nu av att få interagera med andra och det gäller även med de företag vars tjänster och produkter vi vill använda. I alla fall om vi ska tro på den mängd kommentarer, argumentationer och det engagemang som visar sig i livesändningar på våra sociala plattformar. Kan det vara så att nu när vi handlar mer och mer online blir live-sändingar substitutet för expediten i affären? Ett sätt att få personlig kontakt med företaget helt enkelt. Å då menar jag kontakt just i stunden. Inte ett svar på en kommentar eller ett mail om någon timme eller i värsta fall om några dagar. 

SVARA BÅDE LIVE OCH EFTERÅT

Live-videoströmmar surrar ofta av kommentarer och diskussioner och ger nästan alltid mer uppmärksamhet än vad vanliga uppdateringar gör i sociala medier. Å jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att du verkligen svarar på de kommentarer du får under sändningen, annars missar du ju en av de största fördelarna du får med livesänt material. Ditt nätverk och dina följare som deltar i din livesändning känner sig verkligen sedda när du tar upp deras fråga i livesändningen.

Å glöm inte att gå tillbaka efteråt och svara på kommentarerna som kommer från de som tittar på videon i efterhand. För det har dessutom visat sig att väldigt många av oss hellre klickar på en video som en gång har sänts live… Varför det är så vet jag inte, men för mig har det varit så varje gång och jag vet att det varit samma typ diskussioner på Aftonbladet TV när jag hoppade in där och hjälpte till för några år sen. 

När Linda Björck, LinkedIn-experten nr 1, berättade i ett av sina senaste inlägg på Instagram att företagsprofilen på LinkedIn ska få tillgång till live-funktionen kände jag att det äntligen finns ett stort argument för mig för att jobba mer med företagssidan på LinkedIn. För om video skapar engagemang och förtroende så gör ju Live-sändningar det i kubik. 

SPÄNNANDE MED LIVE FÖR TITTAREN

Det finns ett spänningsmoment i själva mediet som sådant. Allt kan gå fel. När som helst. Efter alla år med live-sänd TV kan jag konstatera att är det något vi människor gillar så är det att se när andra gör misstag i direktsändning. Å det här tycker jag är lite skönt att veta när jag själv sänder t ex Facebook-livesändningar. Jag har nog aldrig haft så mycket interaktion och fått ut så mycket av en facebook-live som när jag viftade ner mikrofonen, som gick sönder och som jag sen fick laga i direktsändning. Jag tror att misstagen bara gör den som sänder mer human och mer möjlig att relatera till. Å så får man väl bjuda lite på att någon skrattar åt en ibland 🙂 Roa människor är ju också bra tänker jag…

Alla sociala media-plattformar som har live-funktionen lyfter fram live-inlägg just nu. Å det är ju inte så konstigt eftersom de skapar så mycket interaktion, vilket är något alla plattformar vill ha mycket av. Så med live-sändning hamnar du högt upp i flödet. Men det gäller ju att precis som med allt innehållskapande att bjuda på innehåll också. Dela med dig av din kunskap, din personlighet och gärna din humor. Du kommer vinna på det i längden! 

Jag tillhör tyvärr inte den skara som fått möjligheten att sända live på min personliga LinkedIn-profil än, jag sänder oftast mina livesändningar på Facebook. 

MISSA INTE!

Vill du få en heads-up på mailen i god tid inför att nästa livesändning med tips och trix om att jobba med video kommer på Facebook så får du gärna anmäla dig här: http://bit.ly/livedatum