• Olika färger ger olika upplevelser •

Med hjälp av färgval kan du styra dels var i bilden din tittare tittar först och dels vad han eller hon upplever när hen ser det du visar.

Om du har något rött i bilden kan du bestämma var din tittare ska börja titta i bilden. Det beror på att vår hjärna är programmerade att reagera på rött. Från början, när vi levde utomhus, som en varningssignal eftersom det står ut mot grönt. Å än idag får färgen rött våra hjärnceller att genast triggas igång och fånga vår uppmärksamhet.

Det här med att styra ögat är väldigt användbart i redigeringen för att få klippen att upplevas mjuka och fina.

Å det är inte bara röda saker som drar till sig uppmärksamheten. Vitt eller ljusa partier i bilden drar också till sig uppmärksamheten i en bild.

Dessutom har vi en tendens att tolka ljusa saker som goda och mörka som onda. Förutom att vissa färger drar till sig mer uppmärksamhet än andra så har färger även ett sätt att kommunicera med vårt undermedvetna. Det här är dessutom olika i olika kulturer och religioner. Här i västvärlden signalerar rött signalerar alltså fara, som jag nämnde tidigare. Men också passion. Det finns tom undersökningar som visar på att ditt blodtryck stiger och din andningsfrekvens ökar när du tittar på röda saker. Visst är det spännande hur det kan påverka oss?

Blått är en färg som många nyhetsprogram gärna använder eftersom det är en färg som signalerar förtroende och säkerhet. Många politiker har talat till nationen iklädda ljusblå skjorta och blå kavaj. Det är framförallt de mörkare nyanserna av blått som har den här effekten på oss. Ljusare blå nyanser signalerar att allt är lugnt och bekvämt. Det är fräscht.

Lila är en färg som många förknippar med andlighet och kreativitet. Det är en lyxig färg. Många kungligheter har burit lila t ex. Rikedom, lugn, överlägsenhet, fantasi och andlighet. Det är många känslor som kan komma från den här färgen.

Gult skickar ut signaler om att du inte tar saker på allvar. Det är en färg full av energi. Gult är en färg som kan upplevas olika i olika sammanhang. Därför kan det också vara en färg som man får använda med försiktighet. Den kan upplevas både med försiktighet, orolighet och med lycka och ungdomlighet.

Grönt är en färg som symboliserar lugn. Allt är ok. Det är en färg vi förknippar med naturen och med saker som växer. Därmed också framgång. Balans och harmoni är känslor som förknippas med grönt.

Svart är en väldigt exklusiv och lyxig färg i västvärlden. Så även i t ex Japan. Men här hos oss står svart även för sorg och död. Medan vitt symboliserar renhet och oskuldsfullhet. Tänk bara på brudens vita klänning på ett bröllop. Det är en symbol för fred – oavsett kultur eller religion. Vitt upplevs som en ärlig och professionell färg.

Så sammanfattningsvis. Vilken färg saker har i dina filmer och vilka kläder personerna har på dina bilder påverkar hur tittaren upplever både bilden och det du filmar av. Vad tittaren ser först i bilden och hur dina filmsekvenser smälter ihop med varandra påverkas också av färgerna.