• Facebook uppdaterar sin rankning av video. Så ännu fler kommer se ditt videoinnehåll – om du gör filmerna på rätt sätt •

Ja att Facebook hela tiden skruvar på sina algoritmer är ingen nyhet. Inte heller att de länge har prioriterat video i sin rankning av inlägg. Men nu storsatsar Facebook verkligen på video content.

I ett pressmeddelande i början av veckan skriver de
”Vi vill hjälpa talangfulla videoskapare att hitta sin publik och att bygga lönsamma videoföretag på Facebook.”

Det låter ju fantastiskt för oss som älskar att jobba med video, eller hur?
Å de fortsätter.
”Vi vill hjälpa människor på Facebook att hitta ett bra videoinnehåll och bygga relationer med videoskapare och utgivare. Vi kommer göra flera rankningsuppdateringar närmaste månaderna som prioriterar originalvideo ännu mer än idag!”

EGNA VIDEOS PRIORITERAS

Prioritera originalvideo ännu mer än idag. Det betyder alltså att det är egna videos som ska prioriteras. Inte delningar av andras. Man kan ju anta att länkar till t ex Youtube kommer nedprioriteras i samma takt som en video du själv producerat och lägger upp prioriteras högre.

Så har du inte riktigt kommit igång med att producera eget videomaterial så är det hög tid!

ÅTERKOMMANDE BESÖKARE

Facebook skriver också att video som folk ser flera gånger kommer prioriteras i newsfeeden.

Sidor på facebook som folk verkligen söker efter i Facebooks sökfunktion eller går direkt till kommer prioriteras högre och kommer få ett större utrymme i människors flöde.

Å om du gör videoinnehåll som är så intressant att människor kommer tillbaka till dig för att se mer videos vecka efter vecka kommer du också hamna högre upp i algorimterna enligt Facebook själva.

Detsamma gäller såklart om du gör video som är så bra att tittaren kommer tillbaka flera gånger för att se din video. Facebook vill ha video som skapar engagemang, dvs får många kommentarer och likes, så det kommer också uppprioriteras i algoritmen enligt de själva.

3 MINUTERS FILMER

Facebook vill uttalat bli videoplattformen nummer ett. Därmed vill Facebook putta ner Youtube från tronen.

I det här arbetet har Facebook nu beslutat att trots att många användare säger att de helst ser filmer som är 1 minut eller kortare så säger nu Facebook att de kommer prioritera filmer som är minst 3 minuter långa! Å framförallt de som har bra tittning i minst 1 minut.

Å det här är inget som kommer. Det har redan börjat! Så här såg det ut i morse när jag skulle posta en video på Facebook

Nick Wrenn, Facebook head of news svarar så här på Twitter om vad som nu kommer hända med kortare filmer på Facebook.
”Det kommer fortfarande finnas plats i nyhetsflödet för kortare, engagerande videor. Men algoritmen kommer att gynna längre format. Men observera att många olika faktorer påverkar, längden är bara en”

FILMADE FILMER

En sak som troligen kommer ändra videoproduktionen till Facebook för många företag är att Facebook säger de INTE kommer prioritera filmer som mer liknar bildspel. Det är alltså ”riktiga” filmer som du har filmat och redigerat som kommer hamna högt upp i Facebookbesökarnas flöde. Filmer som har en dramaturgisk kurva och som får tittaren att vilja titta vidare.

FACEBOOKS EGNA VIDEOREDIGERING

Utöver det här så lanserar Facebook nu också ett nytt videoredigeringsverktyg inne i sitt annonseringsverktyg, Ads manager, med automatisk skalning, videotrimning, text- och bildlager. Jag har inte hunnit testa det här själv än. Å det här kommer med största sannolikhet att uppdateras ännu mer framöver.

• • 

Å visst är det superintressant att Facebook nu skruvar ännu mer på sin algoritm när det gäller video?

Att det är långa videos som folk engagerar sig i och som ses om och om igen som kommer lyftas fram mest är ju såklart för att vi ska spendera mer tid på plattformen.

Jag är dock övertygad om att korta filmer kommer överleva ändå! Eftersom det är så tydligt i undersökning efter undersökning att så många vill se filmer under minuten så finns det ju STOR chans att de filmerna kvalar in på egenproducerat material och filmer som skapar stort engagemang i form av kommentarer i första hand och likes i andra hand. Får du dessutom till ett intressant videoflöde med filmer som folk verkligen vill se så att dina besökare verkligen återvänder till både din sida och dina filmer så har du med en kort film prickat in alla andra punkter algoritmen fokuserar på för att lyfta din film.

Risken med det här 3 minuters direktivet kan ju också vara att det kommer komma en uppsjö av olidligt dåligt långsamt och tråkigt videoinnehåll som ingen orkar titta på. Och det kommer ju inte prioriteras…

Oavsett så är det ju glasklart att det är dags att ge dig ut och filma. Å då är ju mobilen ett fantastiskt verktyg! Du har den alltid med dig, den är enkel att använda och du kan få ett riktigt bra resultat!

/Helene