• BÖRJA MED DET BÄSTA DU HAR •

Du har bara några få sekunder på dig att fånga tittaren i flödet i sociala medier. Så se till att ge de något de vill ha direkt.

Jag har skrivit om just det här med hur viktigt själva anslaget i din video är, tidigare här på Videosidan Men jag kan inte nog många gånger påpeka hur  viktigt det är att du börjar med något som verkligen lockar dina tittare att stanna upp och se din video.

Få tittaren att låta.

Det absolut bästa är om du kan få tittaren att ge ifrån sig en ljudeffekt inom de första 2-4 sekunderna av din video. Ett skratt, ett ååå, ett mmm, eller en kommentar. Den bästa kommentaren är ju förstås: ”Kolla!” för då har du ju genast en tittare till!

Får du till en rolig, sorglig, vacker, söt, underbar början som verkligen väcker tittarens reaktioner och känslor så är det mycket större chans att tittaren kollar igenom hela din video.

Väldigt ofta när jag ger feedback på de video som deltagarna i webbutbildningen: Kommunicera med video & Filma som proffs med mobilen gör under sin utbildning så handlar det om just anslaget eller början på videon. Väldigt ofta vill jag att de ska börja med ett klipp som de lagt mycket senare i filmen. Det måste inte vara kronologiskt. Du kan börja med en känsla, något roligt eller sorgligt som du sen förklarar i videon. Så titta igenom din film och fundera över vad som skulle få din tittare att skratta, gråta, le eller på något sätt låta… Vad får dig att reagera när du tittar själv? Reagerar du så gör säkert din tittare det också.

Människor med klara färger

Har du ingenting som gör att din tittare låter – Börja med den bästa bilden du har i din video.

Vi lockas av färg, klara färger. Speciellt rött är en färg som våra ögon dras till automatiskt så ha gärna en bra bild med fina färger i starten av din video.

Dessutom lockas vi av andra människor. Du behöver ju bara kolla på en hylla där man säljer tidningar. Vart enda magasin idag har människor och ansikten på omslaget. Å det är ju såklart av en anledning. Vi ser det. Å det säljer. Vi är ett flockdjur från början och det sitter kvar…

Du kan förstås också börja med en stillbild om det är det något som verkligen står ut!

Däremot är vi känsliga för reklam så se till att första bilden känns genuin! Det allra allra bästa är förstås om du får till en bild på en person med klara färger där man tydligt ser vad videon handlar om.

Överraska

Finns det något i din video som verkligen förvånar? Något som är överraskande och får tittaren att reagera? Börja med det! Är det något som verkligen sticker ut i flödet så kan jag nästan lova att dina följare kommer klicka på din video. Du behöver ju bara gå till dig själv. När du sitter med mobilen i soffan eller på bussen scrollar genom flödet på Instagram, LinkedIn eller Facebook, du stannar absolut inte upp vid varje inlägg. Men är det något som du blir överraskad av så stannar du till och kollar. Eller hur?

Använd texten också!

Å tänk på att det inte bara är själva videon i sig som ”säljer in” din video hos tittaren! Själva paketeringen är förstås också viktig.

Texten och rubriken till din video är också något som fångar din tittare. Se till att texten väcker nyfikenhet och talar om för din tittare att din video verkligen är något som han eller hon inte vill missa. Men precis som med bilden. Låt inte som att du säljer. Se till att texten berättar något och vad du än gör – överdriv inte! Låt inte tittaren tro att du kommer visa något i videon som du inte visar. Då får du visserligen fler som tittar men de kommer inte ha en bra känsla när videon är slut och det är absolut inte bra för ditt varumärke.

 

Å med det här sagt så är det inte svårt att lista ut att jag INTE rekommenderar dig att börja med en vinjett eller en logga som täcker hela bilden. Vem lockas av det? Lockas du själv av andras vinjetter eller loggor? Om du verkligen verkligen vill ha en vinjett i din video, lägg den efter anslaget, några sekunder in i videon. När tittaren redan har upptäckt din video och vill se mer. Men ställ dig frågan en gång till; Varför vill du ha en vinjett? Har du inget bra svar så kanske den inte ska vara med alls…