Jag har sagt ett tag nu att jag tror att ljudet är påväg tillbaka. Min upplevelse är att allt fler tittar på video med ljudet på. Och nu finns det siffror på det också!

Videoföretaget Promo gjorde nyligen en undersökning med personer från hela världen och 65% svarar att de tittar på video på Facebook med ljudet påslaget. Så jobba med ljudet i dina video säger jag! Som jag har pratat om tidigare, t ex i det här blogginlägget; Låt det höras! är det med hjälp av ljudspåren som du når dina tittares känslor och verkligen kan engagera, påverka och få tittaren att ta till sig det du vill förmedla med hjälp av din video.

MÄN LYSSNAR MER

Men text på video har verkligen inte spelat ut sin roll. Det ena måste ju inte utesluta det andra eller hur?! Å dessutom verkar kvinnor vara sämre än män på att slå på ljudet på videoklippen om man ska tro den här undersökningen. Bara 58% av kvinnorna uppger att de brukar titta på video på Facebook med ljudet på, medan samma siffra bland männen är 70%. Det är ju ändå en ganska stor skillnad kan jag tycka. Å jag undrar varför… Men det ger undersökningen inget svar på.

FÖR DE SOM BARA TITTAR

Siffrorna visar ju dock att långt ifrån alla slår på ljudet så du behöver fortfarande tänka visuellt i första hand när du gör dina filmer. Tänk att din video ska synas i flödet så använd tex gärna klara kontrastrika färger som fångar tittarens blick.

Bygg inte din historia med hjälp av ljudspåret. Använd istället ljudspåret till att engagera och påverka känslan. Berätta med dina bilder. Å fortsätt att använda texter och grafik i dina filmer!

FORTSÄTT GÖRA VIDEO!

Men viktigast av allt – fortsätt kommunicera med video Promos undersökning visade t ex att 71% av de tillfrågade upplevde att sponsrat videoinnehåll som dök upp i deras flöde på Facebook var relevant. Det är ju en fantastisk siffra! Nästan var 3e användare tycker att de videoannonser de ser på Facebook är intressanta. Jag måste erkänna att det är mycket mer än vad jag trodde att det skulle vara.

Å video i sociala medier drar även folk till hemsidan! 70% svarade att de ofta (vad det nu är…) besökte företagets hemsida efter att ha sett en video.

Å även om man säkert kan ifrågasätta de exakta siffrorna i den här undersökningen så talar de ju sitt tydliga språk.

  • Vi gillar att se video i sociala medier
  • Vi blir nyfikna på företaget som gör videon och besöker hemsidan
  • Fler och fler lyssnar på video igen