Christian Billing på Qred gästbloggar här på Videosidan den här veckan! Han har tidigare skrivit om SEO här. Den här gången handlar det om att investera i video och finansiering av ditt filmande.

•••

Att foto- och videoproduktion skulle vara dyrt är en gammal myt som dog ut ungefär när smartphones började klättra på megapixel- och sensorstegen. Nuförtiden kan man alltså, som det tipsas om på ett väldigt bra sätt här i bloggen, producera innehåll med hjälp av foto och video till en relativt billig slant.

Grunden ligger redan i din ficka

Grunden till att komma igång ligger redan i din ficka – en smartphone. Det finns såklart en del saker som skiljer de olika tillverkarna och modellerna, men de allra flesta producerar riktigt bra innehåll.

Är det något som Helene Åberg och Stockholm Pixelhouse kan hjälpa dig med så är det hur du kan lära dig att filma med mobilen och komma igång med små medel. Jag uppmanar dig att klicka in och läsa mer om de utbildningar som hålls av Helene.

10 saker som du behöver för att komma igång

Vill du ta steget från att skapa film med mobilen finns det en hel del att tänka på. Vilket system ska jag investera i? Gillar jag Canon eller Sony bäst? Ska jag köpa nytt, begagnat eller hyra? Youtubern och kreatören Matti Haapoja har gjort en video som handlar om de första 10 sakerna som du behöver som filmskapare.

Lär dig filma, redigera och sprida din färdiga film

Förutom det viktigaste steget, att faktiskt börja testa att filma, är det viktigt att förstå processen av att filma och samla material till redigeringsfasen och sedan veta hur man på bästa sätt kan sprida sitt innehåll.

SEO är en viktigt del

Förutom att filma en vacker, inspirerande eller informativ film behöver du sprida den på något sätt. Förutom att lägga en slant på att marknadsföra den (kanske med tillhörande landningssida/blogginlägg?) är det viktigt att tänka på hur du kan driva organisk trafik över tid. Det är då SEO och sökmotoroptimering kommer in i bilden. Läs mer i det här inlägget! 

Olika nivåer av utrustning

Allt från att bara använda din smartphone och leva med inbyggd mikrofon och ljus till att investera i en RED eller Arri. Huvudsaken är att du skapar! Gör som med mycket annat. Börja smått och skala upp allt eftersom du börjar bli bättre och får mer kapital att investera i utrustning och programvara.

Ett företagslån för att investera i foto- och videoproduktion?

När en smartphone helt klart är det billigaste alternativet, så kanske du vill ta ditt skapande till nästa nivå? Då innebär det pengar. Pengar som du kanske inte har idag? Är du företagare och vill ta det till nästa nivå kan ett företagslån vara ett bra alternativ för att kunna investera i video för att kunna öka dina intäkter. Saker som kan kosta dig dyra kronor är:

 

  • Kamera
  • Objektiv
  • Stativ
  • Lampor, blixtar och ljus
  • Mikrofoner och ljudutrustning
  • Väskor, förvaring och tillbehör
  • Program som t ex Adobe (Photoshop, Premiere, After Effects, etc)

 

Men som sagt, du kan komma undan billigare med billigare utrustning och gratisversioner av redigeringsprogram. Däremot kan det behövas ett tillfälligt tillskott av likviditet för att lyckas som fotograf eller videograf. Läs mer om det här!

Betala utbildningen med ett företagslån?

Är du småföretagare och vill gå en utbildning, t ex en genom Helene här på Pixelhouse, så kan du bekosta den och utrustning med ett företagslån. Våra lån har ingen bindningstid, vilket betyder att du kan betala kursen och sedan betala tillbaka lånet i förtid – helt utan extra kostnad! De resterande månadsavgifter stryks, helt enkelt. Du kan göra en ansökan som tar 1 minut, få besked inom 1 timme och pengarna utbetalda samma dag.

 

Lycka till med skapandet!
/Christian på Qred

Christian är ansvarig för innehåll och sociala medier på Qred Företagslån. De hjälper småföretagare att växa genom att erbjuda företagslån online på ett snabbt, tryggt och enkelt sätt. Sedan starten 2015 har de vuxit till att även hjälpa företagare i Finland, Danmark och Nederländerna med finansiering. Med fler marknader på väg kliver de in i spännande tider kring innehållsskapande. Christians passion är video och han spenderar många timmar framför tutorials av kreatörer som t ex Peter McKinnon, Matti Haapoja och de tips som läggs ut här på Stockholm Pixelhouse.