• SKAPA PROFFSIGA VIDEO TILL DINA INSTAGRAM STORIES •

När du ska göra din video till din Instagram Stories. Börja med att stänga Instagram-appen.

 

ANVÄND EN KAMERAAPP

Jag rekommenderar starkt att du INTE använder instagrams kameraapp när du spelar in dina stories utan istället använder telefonens inbyggda kameraapp, MoviePro, FilmicPro, OpenCamera eller vilken kamerapp du nu är van att filma med.

Det här är av tre anledningar:

  1. Bättre kvalitet
  2. Ingen begränsad inspelningstid
  3. Fler funktioner och inställningsmöjligheter

Å glöm inte att nu är det stående läge som du vill filma i på telefonen. Klipp som är filmade liggande måste tittaren antingen vrida telefonen för att se eller så måste du zooma in i dem och förlorar kvalitet och bilden blir konstigt beskuren.

OM du ändå har 16:9 material, alltså liggande film som du vill använda på instagram Stories så kan du ta in dina filmer i appen InShot (finns både till iOS och Android) och där göra om filmerna till stående format på flera olika sätt.

 

REDIGERADE FILMER PÅ INSTA STORIES

Du kan såklart också filma material och redigera dina videos till riktigt kraftfulla 15 sek långa klipp.

De här redigerar du enkelt på din Androidtelefon i PowerDirector t ex

 

 

Vill du göra det i iPhone så hanterar dessvärre iMovie inte stående video. Då rekommenderar jag, trots att den är dyr, appen Luma Fusion. En fullskalig redigeringsapp för iPhone och iPads. Eller Adobe Rush En redigeringsapp som fungerar både på Androidtelefon och iPhone och som ingår om du redan har Adobesuiten med tex Photoshop mm på datorn. Men det går förstås att köpa bara Rush också i appstore eller där du köper dina appar.

 

När du har redigerat din film på samma sätt som du redigerar alla andra videos i din redigeringsapp exporterar du din film i FullHD /1920×1080 och laddar upp den på Instagram Stories. Vill du lägga text osv via appen så gör du det. Vill du hellre lägga texter osv via redgieringsappen du använder så gör du såklart även texterna klara innan du exporterar den för att sen hämta den från din kamerarulle, där du har dina bilder på din telefon och publicerar den på Insta stories.

Tänk på att din tittare sitter redo att klicka med fingret för att komma till nästa video. Så håll din video intressant varje sekund. När du redigerar för Instagram Stories bör du hålla ett högt tempo i din video och vara riktigt hård mot dig själv när det kommer till kill your darlings. Det är bara det som är bra FÖR DIN TITTARE som ska vara med i videon.

 

LÄNGRE KLIPP ÄN 15 SEK

Vill du göra längre klipp än 15 sekunder då har jag ett tips för dig. Redigera ihop din film precis så som du vill ha den. Oavsett längd. Exportera filmen (i full HD / 1920×1080) och använd sedan appen Cut Story om du använder iPhone och Story split på Android som delar upp din film i 15sekunders sekvenser och så att du sen kan posta dem bit för bit så att tittaren sen kan se din film i ett flöde på Insta Stories.

Men kom ihåg att tittaren är inställd på korta snabba 15sekunders klipp när han eller hon tittar på Instagram stories. Det betyder att din film på 1,5 minut riskerar att upplevas som en långfilm. Så använd de här apparna med förnuft!