• TIPS: FYLL HELA BILDEN MED VÄRDEFULLT INNEHÅLL •

Jag tror att det absolut vanligaste nybörjarmisstaget när det handlar om att komponera sina bilder är att ha för mycket luft ovanför huvudet på den som blir fotograferad. Å det gäller oavsett om det handlar om video eller stillbilder.

Genom att tilta ner kameran så att huvudets ovankant hamnar nära bildens ovankant har du förbättrat din bildkomposition avsevärt.

En person som håller på att ”ramla ur bild” får dessvärre mindre trovärdighet. Så se till att komponera bilden så att ögonen hamnar på den övre tredjedelen av bilden.

När du placerar ögonen på den du filmar i höjd med den övre horisontella linjen får du en bra komposition på bilden och får automatiskt lagom mycket lyft över huvudet.

På väldigt många videokameror på marknaden och i stort sett alla mobiltelefoner kan du ställa in så att du kan ha grids eller 3×3 (kärt barn har många namn) som hjälpmedel när du komponerar dina bilder. När du väljer att ha det här påslaget får då ett rutnät över bilden på 9 rutor, där det viktiga i bilden bör hamna på strecken.

Trots att jag har jobbat med bild i över 20 år har jag det här inställt på min mobil när jag tar bilder och filmar.

Du hittar det här i dina kamerainställningar i telefonen. För iPhone heter det rutnät.

 

På Androidtelefoner kan det heta lite olika saker, beroende på vilken telefon du har. Det här exemplet kommer från en Samsung Galaxy.

 

 

 

Lycka till! Å följ bloggen för fler tips om allt som handlar om att kommunicera med rörlig bild.