Det är få saker inom videoproduktion som rör upp så mycket känslor som om du ska hålla kameran stående eller liggande när du filmar för sociala medier. 

När jag började med Filma med mobil-kurser för 5-6 år sen brukade jag säga att om du bara kommer ihåg en enda sak så låt det vara att filma med telefonen liggande.

MOBILE FIRST

Men sen började allt fler kolla på social medier i din telefon. Så nu är det Mobile first som gäller.

STÅENDE

Om du gör en film för t ex Instagram så vill du filma med telefonen stående. För då vill du ju ta upp stå stor del av flödet som det bara går. Du vill ju INTE att din tittare ska bli distraherad av något annat under din film. Du vill ju att de ska titta på din video tills den är slut.

LIGGANDE

Om du däremot gör film för en hemsida, i vissmån Facebook och Youtube så tycker jag att du ska filma med kameran liggande.

För liggande format är ett bättre format. Det är bevisat så att vi upplever en liggande bild som mer harmonisk att ta till oss.

Å dessutom är vi mer vana vid det formatet. I alla fall än så länge. För det här är lite av en generationsfråga.

GENERATIONSFRÅGA

De som säger till mig att man bara ska filma med kameran liggande och att allt annat är dumheter är oftast folk i min egen generation och äldre. Medan ungdomar automatiskt filmar med telefonen stående. Och har nästan svårt att lägga telefonen ner när det skulle vara ett bättre alternativ.

Så mitt tips:

När du filmar för din hemsida och youtube – filma med telefonen liggande. Men filmar du för Snapchat, Instagram eller stories – filma med telefonen stående.