•EN RIKTIGT BRA REDIGERINGSAPP•

Gillar du att redigera ”on the go” och dessutom vill kunna fortsätta på datorn. Då är Rush en app för dig.

Adobe släppte nyligen en ny redigeringsapp som finns både till din dator, padda och telefon. Den finns både till PC och till Mac. Men den finns bara till iPhone idag. Den väntas komma till Android under 2019.

Du har de flesta funktioner som jag anser att ett redigeringsprogram/app behöver som t ex att du kan ha flera ljud och videospår. Du kan göra enklare färgkorrigering av dina klipp och du kan enkelt texta dina filmer.

Adobe har tillskillnad från t ex Apples iMovie verkligen förstått styrkan i olika videoformat för olika plattformar. Så här kan du redigera dina filmer i både stående, liggande och i fyrkantigt format. Dessutom har du en fantastisk funktion i appen; Det går att justera en film till flera olika format och dessutom finjustera klippen så att det funkar i de olika formaten, vilket är underbart om du t ex gör en film som du vill ska fungera både på YouTube, hemsidan och instagram t ex.

En grej som IMovie har som Rush har tagit efter är att du enkelt kan börja din redigering på telefonen och sen fortsätta på datorn. Men i Rush fall spelar det ingen roll om du har en PC eller en Mac. Det här funkar för alla. Å dessutom kan du sen föra över allt ihop till Premiere Pro om du vill göra mer avancerad redigering.

En rolig funktion som faktiskt är bättre än vad jag först tyckte är att i appen har du en riktigt bra kamera med en hel del funktioner som du måste gå till appar som Filmic Pro eller Movie Pro på iPhonen för att kunna använda.

Jag har dock svårt att vänja mig vid är att det inte går att ha telefonen i liggande läge när du redigerar.  Det är ju lite pilligt att redigera på en smartphone och det brukar inte vara lika pilligt och blir lättare att ha telefonen liggande.

Men i Rush får du då en vy där du kan titta på din film utan att samtidigt se din timeline osv. Det är iofs bra, men jag hade hellre kunnat redigera även där.

Dessutom tycker jag att det är lite knöligt att göra bra ljudredigering i Rush om jag jämför med andra redigeringsappar på telefonen. Det här kommer säkert bli lättare och lättare. Det har redan kommit fler uppdateringar av appen och fler lär komma…

Om du blir sugen på att testa Rush, vilket jag verkligen tycker att du ska göra, så kan du göra det gratis. Du kan göra 3 filmer, eller rättare sagt 3 exporteringar, innan du måste betala för att kunna fortsätta. Om du har Adobe Suiten eller Premiere Pro så får du tillgång till appen gratis.