• UNDVIK UTRUSTNINGSFÄLLAN• 

Det absolut bästa med att filma med mobilen är att det är enkelt, smidigt och att du alltid har den med dig. Men med en hel teknikindustri som alla har ”oumbärliga” tillbehör är det lätt att tro att man behöver en hel mängd tillbehör för att kunna producera video med hjälp av mobilen. Inget kunde vara mer fel.

Istället för att spendera massa pengar och tid på att köpa teknik tycker jag att du lägga den tiden till att öva på att filma och redigera istället.

Det finns många avancerade kamera-appar i appstore men jag rekommenderar ändå att du börjar använda den inbyggda kamera-appen i mobilen, å att du lär dig att använda den fullt ut. Se här för fler tips hur du filmar med mobilen

Om du känner att du ändå behöver mer anvancerade inställningar så rekommenderar jag MoviePro till iPhone och OpenCamera för dig med Androidtelefon. Den populära appen FilmicPro till iPhone är förstås också bra men jag upplever att du får mer för pengarna med den lite billigare MoviePro.

Du behöver kunna redigera din film och till Androidtelefonen har jag inte hittat någon bra gratisapp. Där rekommenderar jag istället PowerDirector. En riktigt bra redigeringsapp med de flesta funktioner som du behöver. Du kan även lägga text på din film på ett bra sätt här.

Till iPhonen följer i de flesta fall iMovie med telefonen. Och iMovie är en riktigt bra redigeringspp så länge du vill redigera liggande filmer. Dessvärre är textverktyget i iMovie i telefonen inte så mycket att hurra över, så om du väljer att redigera i iMovie och vill lägga texter så finns textappen VONT som jag varmt rekommenderar.

Adobe släppte en riktigt bra redigeringsapp i höstas (som även ska komma till Android under året) Den heter Rush CC. Här kan du lägga texter, redigera i stående och liggande format osv.

Appar i alla ära men det är ju främst kringutrustningen utanför telefonen som gör att det riskerar att bli förmycket att bära med sig. Men det är inte mycket du behöver:

Du behöver en extern mikrofon. Røde har flera olika mikrofoner till bra pris som passar till smartphones. Røde Smartlav+ är min personliga favorit. Men har du ingen mikrofon, så fungerar originalhörlurarna till din telefon också riktigt bra. Nackdelen är förstås att sladden är lite kort. Men det funkar!

Däremot rekommenderar jag att ha ett par hörlurar till när du spelar in intervjuer t ex så att du själv hör att ljudet blir bra. För att kunna koppla in 2 hörlurar i telefonen behöver du en adapter som ger dig dubbla minitele-ingångar. Det finns en uppsjö av sådana på marknaden. Även här har Røde ett bra utbud.

Å beroende på vad du ska filma så kan du behöva ett stativ. Gärna ett som inte tar allt för stor plats i väskan…

Det var allt. Mer än så här behöver du inte.

Det är inte vilken utrustning du har som avgör hur bra din film blir det är hur du berättar och hur du filmar som avgör det.

Så när det gäller tillbehör för att filma med mobilen är min övertygelse att det är det enkelhet och less is more som gäller. Det är här mobilen har sina stora fördelar – att allt får plats i väskan som du dagligen har med dig.

Å just det jag glömde en sak!

En putsduk – en sån du torkar av solglasögonen med är toppen att ha i fickan och torka bort kladdiga tumavtryck och skräp från fickan med.