• MIKROFONEN TAR UPP ALLA LJUD LIKA MYCKET •

Vår hjärna är en fantastisk del av vårt nervsystem. När du tar till dig information hjälper hjärnan dig att fokusera, genom att till stor del sluta ta emot information från störande ljud. En mikrofon däremot spelar in alla ljud på samma sätt, oavsett om de är intressanta eller inte.

En mikrofon spelar in trafiken, takfläkten och pratet i bakgrunden med samma intensitet som ljudet du vill ha med i din film.

Därför är det superviktigt att du väljer en så tyst inspelningsplats som möjligt. Men det är också viktigt att du lyssnar under hela inspelningen. Å då menar jag inte bara på vad den som pratar säger utan på hur det verkligen låter runt omkring er när ni filmar.

Eftersom ljudet i en video till så stor del når våra känslor är dåligt ljud ett lätt sätt att skapa irritation och få tittaren att stänga av din video. Som tittare står du ut ganska länge med en dålig bild. Men stänger av direkt när ljudet är dåligt.

Om du kommer hem med dåligt ljud är det dessvärre svårt att korrigera det i efterhand. Den gamla devisen skit in skit ut är det som gäller här så glöm inte att lyssna!