iPhone: Tips om de bästa redigeringsapparna

I stort sett alla iPhone-telefoner kommer med en bra redigeringsapp redan från början iMovie. Men den har en del begränsningar och till apple-telefonerna finns det ett par riktigt bra appar värda att kolla in.

Jag blir faktiskt lite provocerad av vad som går under namnet redigeringsapp på App store. Att kunna börja lite längre in i klippet och sluta lite tidigare kan du göra direkt i telefonen genom att bara klicka ändra på din video. Och flera av apparna erbjuder egentligen bara just det.

Men så finns det såklart några riktigt bra appar också.

 

Har du en Androidtelefon – då finns det tips för dig här

iMOVIE

Det här är, trots att den är mer begränsad än mina två andra tips, en stark favorit hos mig. Inte minst eftersom den är enkel att använda och dessutom gratis. Det går snabbt att redigera i iMovie och ganska ofta är ju tiden huvudanledningen till att du redigerar dina klipp i telefonen från början istället för att redigera dem på en dator.

I iMovie kan du enkelt klippa i dina bilder, korta klipp, justera ljudet och dessutom är den väldigt frame accurate, dvs klippen hamnar där du klipper, vilket tyvärr inte är en självklarhet för många av alla gratis ”redigeringsappar”.

Tyvärr kan du inte färgkorrigera dina videoklipp, förutom med vad jag tycker är ganska oanvändbara ”Instagramfilter”. Även textverktyget i iMovie är starkt begränsat. Så om du redigerar din film i iMovie är mitt tips att sedan importera din video till VONT för att där lägga text på din film.

Däremot kan du ha flera videospår så alla dina klippbilder kan läggas på eget videospår, vilket underlättar redigeringen avsevärt och du kan redigera ljudet separat från bilden.

 

KINEMASTER

Den här appen är ganska ny för iPhone. (Den har funnits ett bra tag till Android-telefoner)

Kinemaster är en kraftig redigeringsapp. Här har du full kontroll över bild, ljud och du kan färgkorrigera dina klipp med ljus, kontrast osv.

Du kan också använda flera videolager och enkelt flytta runt klippen på din timeline. Även textverktyget är riktigt bra i den här appen.

Precis som när du redigerar på en dator kan du detaljstyra ljudet i appen.

Kinemaster är egentligen inte dyr för vad du får, men du kan inte köpa appen. Du kan bara prenumerera på den.

Men en riktigt bra sak är att du kan ladda ner den och testa den gratis. Då lägger den dock på en vattenstämpel på din video.

 

LUMAFUSION

I den här appen kan du redigera i ALLA format. Stående, liggande, 1:1 mm

Med Lumafusion får du ett fullskaligt redigeringsprogram på din telefon för några hundralappar.

Men den kan också upplevas som väl avancerad för det du redigerar på telefonen. Färgkorrigeringen tex är helt enastående och precis som när du redigerar på en dator kan du detaljstyra ljudet i appen med keypoints.

Den här appen är med tanke på alla sina funktioner enkel att använda. Jag skulle säga att den är helt iOS-kompatibel. Du kan t ex dubbelklicka på din timeline för att göra ett klipp. Du behöver inte byta verktyg i någon meny eller något sånt.

Även i den här appen kan du jobba med flera videolager. Appen har fått lite kritik för att det ibland är svårt att flytta runt videoklippen mellan videolager osv. Jag har dock inte upplevt det själv utan bara haft bra erfarenheter av den här appen.

Lumafusion är lite dyr men en riktigt riktigt bra redigeringsapp.

 

SAMMANFATTNING

Vilken redigeringsapp du ska använda beror helt på vad du ska göra för typ av filmer på din telefon.

Personligen använder jag iMovie i telefonen. Jag tycker att det är lite pilligt att redigera i telefonen och det som jag kan göra i iMovie räcker väldigt långt till enklare grejer och det är mest det jag använder redigeringsapparna i telefonen till. När jag ska redigera mer avancerade saker tar jag över materialet till min dator och där använder jag Premiere Pro.

Men både Kinemaster och Lumafusion är riktigt bra redigeringsappar där du får full kontroll över ditt material. Personligen gillar jag Lumafusion lite bättre. Den har ALLT. Så om du ska redigera mer avancerade saker i din telefon än vad iMovie klarar av då skulle jag gå på Lumafusion.

 

Vill du lära dig mer om att Filma med mobilen? Just nu bjuder jag på en gratis Filma med mobilen – kurs som du kan gå online när det passar dig! Du får lära dig grunderna i att filma och redigera med din telefon. Dessutom får du veta vilken utrustning du verkligen behöver.

>>> Anmäl dig här <<< 

 

2 tankar kring ”iPhone: Tips om de bästa redigeringsapparna

 • Erik Berglund

  Tjenare! Har precis pröjsat för Kine Master men börjar misstänka att man inte kan få ut slutresultatet i stående format. Går det? Och om inte, vilken är bästa appen för det?

  • admin

   Hej Erik
   Vad roligt att du filmar och redigerar med din telefon.
   Kinemasters utvecklare säger att funktionen ska komma i version 5:0.
   För stående format på iPhone är det nog främst Lumafusion eller Videorama (enklare redigering) eller Rush CC som ingår i Adobes produkter.
   För Android rekommenderar jag Power Director

Kommentarer är stängda.