• I går var det säsongspremiär av satirprogrammet Svenska Nyheter • Ett av de roligaste programmen jag har bildproducerat under mina 20 år med olika TV-produktioner.

Bakom varje program ligger mängder av timmars arbete. Dels allt jobb med att få studion fin. Scenografi, ljus, ljud, kameror, läktarnas placering, monitorernas placering så att publiken i studion ser de grafiska bilderna bra osv osv Och dels allt arbete med manus och bilder. Allt ska faktakollas, alla skämt ska skrivas, alla bilder ska letas upp, spelas in och bildcollage ska göras. Alla videoklipp ska letas upp och klippas. Å så ska allt in i de sändningssystem som finns på SVT. Å dessutom ca 150 personer i publiken samlas och tas om hand till varje program.

Å är det något som alla är oerhört medvetna om, inte minst i den här produktionen, så är det att detaljerna påverkar. Varje pixel är viktig.

Även om vi inte visar publiken i studion så mycket i just Svenska Nyheter t ex så är studiopubliken avgörande för programmet. För om inte de har det bra eller inte kan uppfatta skämten får inte Jesper Rönndahl den feedbacken och den energin som behövs för att leverera all den här underbara satiren på hans fantastiska sätt.

Å när jag mötte publiken i studiokorridoren igår efter inspelningen var de alla glada, uppspelta och otroligt nöjda! Flera passade dessutom på att ta kort tillsammans med Jesper.

Vill du vara publik under ett av de kommande programmen så anmäl dig! Du kommer få enrolig fredagskväll – jag lovar! Du anmäler ditt intresse här

En av de saker som gör att jag verkligen älskar att jobba med tv-produktioner så mycket är när samarbetet mellan programledare, redaktörer, producenter, fotografer, ljussättare, ljudtekniker, bildredaktörer, redigerare, manusförfattare, inslagsproducenter, projektledare, scenografer, produktionsledare, scripta, publikansvariga, animatörer, tomar, publikvärdar, sminköser, studiomän, ansvariga utgivare och mig som bildproducent drar igång och alla ger av sitt bästa jag för att göra det bästa programmet som är möjligt. Och exakt så känner jag med den här produktionen.

Trots att jag de sista dagarna har jobbat över 12 timmar per dag med feber och förkylning så har jag haft magiskt roliga dagar.

Det här gänget är till och med roliga att jobba med när man har feber… Jag har aldrig någonsin skrattat så mycket på jobbet som jag har gjort under de 7 program vi hittills gjort tillsammans. (6 förra säsongen och så säsongspremiären igår). Det är underbart att vi har lika många kvar! Å med tanke på hur rörligt det verkar bli efter årets val så känns det som om det kommer finnas mycket att skämta om framöver också.

Lite behind the scenes i kontrollrummet från vår bildredaktör Fanny…

Å har du inte tittat på premiären av Svenska Nyheter än så kolla på SVT Play – du kommer inte att ångra dig! Det är ett roligt, smart och riktigt riktigt bra program. (ja jag är partisk men jag är så stolt och glad över att få vara en del av det här programmet)

/Ha en bra helg
Helene