47 • Webbkameror 

Jag har sänt live i sociala medier och hållit webinar med flera olika typer av kameror, i flera olika kvalitetsnivåer och som fungerar på olika sätt. De jag har använt mest är t ex min inbyggda kamera i min Mac Book Pro, kameran i min iPhone X, webbkameran Logitech Brio och systemkameran Sony Alpha 6400. 

Alla har sina fördelar och nackdelar.

Till det här avsnittet finns det en video i vår Facebookgrupp som heter likadant; Pixelpodden – en podd om video där jag visar hur det ser ut  med alla de här 4 kamerorna. 

Datorns inbyggda kamera: Den variera i kvalitet beroende på vilken dator du har. Sen handlar det också mycket om att se till att kameran hamnar i rätt höjd och att du har bra ljus när du sänder så brukar det fungera bra. 

Nackdelen är att du på de flesta datorer inte kan stänga av autofokusen och autoexponeringen så kameran ställer om sig själv under pågående sändning. 

Extern webbkamera: Det finns mängder med olika externa webbkameror som du kan koppla till din dator. Min favorit är Logitech Brio. Det är en kamera som kan filma i så hög kvalitet som 4K

Till kameran finns en app eller ett program som du kan ladda ner som heter Launch G Hub där du får flera inställningsmöjligheter. Rätt inställd så är Logitech Brio en riktigt bra webbkamera.

Mobilen som webbkamera: Du har en riktigt bra kamera i din telefon. För att koppla din telefon som webbkameran till datorn behöver du en app. Två bra appar som fungerar bra är Epoc Cam och Iruin. Via de apparna får du en hel del inställningsmöjligheter. Å tänk på att frontkameran på din telefon har oftast en mycket bättre kamera än selfiekameran…

Systemkamera, DSLR-kamera som webbkamera: De allra flesta systemkameror går att använda som webbkamera. I vissa streamingprogram kan du t ex plugga in en Canonkamera direkt via USB som i tex Ecamm. Till andra kameror behöver du en adapter, en Cam Link 4k tillexempel. 

Fördelen med en systemkamera är ju att, beroende på vad du har för objektiv på din kamera så kan du zooma och ställa in bilden enkelt utan att behöva flytta hela kameran och den klarar också att ge bra bild i lite sämre ljusförhållande. 

Det finns alltså flera olika alternativ. Du måste inte använda en superavancerad kamera eller investera massor med pengar för att det ska bli bra. Om du jobbar lite med ljuset och lär dig att ställa in din kamera så kommer du långt utan att gräva djupa hål i plånboken. 

LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

Lista med utrustning du behöver för Live och webinar https://bit.ly/liveutrustning

Kameratest i Facebookgruppen Pixelpodden – en podd om video 

Livesändning om livesändningar i sociala medier den 15 april i Pixelpodden – en podd om video 

ÖVRIGA LÄNKAR : 

Facebook: @Stockholm Pixelhouse

Instagram: @Stockholm Pixelhouse 

LinkedIn: @heleneaberg 

TikTok: @heleneaberg 

Youtube: Helene Åberg – Stockholm Pixelhouse

Hemsida: www.pixelhouse.se

PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden – en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor. 

TYCK TILL & PRENUMERERA 

Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag 🙂 Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt! 

/Helene